Гетьманський борщ: як приготувати?

Зовсім недавно українську національну страву помітила UNESCO. Відомий борщ внесли до Списку нематеріальної культурної спадщини, яка потребує негайної охорони. І справді, рецептів славнозвісного борщу так багато, що часом ти просто не знаєш, який з них є істинним. Роками інгредієнти страви змінювалися через історичні події, а дехто вважав, що борщ є взагалі не українською національною стравою. Проте зараз в цьому немає ніяких сумнівів. Всі українці та світ пишаються такою спадщиною.

Як вже було сказано раніше, існує декілька варіантів приготування. Не можна сказати, що всі вони неправильні і викривлені історією. Різноманітність смаків спонукала появленню пісного, гетьманського, та борщу на свинячих ребрах. Найбільш популярним є гетьманський борщ. Готуючи таку страву кожен може відчути себе автором витвору мистецтва. Адже можливо додавати свої власні компоненти до подібної їжі, не змінюючи основного принципу. Під час приготування відбувається гра смаків, яка вносить правки до основного. Страва борщ від Клопотенко подобається багатьом своїм рецептом.

Як приготувати гетьманський борщ?

Традиційно вважається, що така страва обов’язково готується з додаванням свинячих ребер, квасолею та баклажанами. Останні два компоненти додають їжі пікантного смаку. Тож, розглянемо головні інгредієнти:

  • вода – 2 л;
  • свинячі реберця – 300 г;
  • буряк – 1 шт;
  • картопля – 2 шт;
  • цибуля – 1 шт;
  • морква – 1 шт;
  • баклажани – 150 гр;
  • капуста – 150 гр;
  • квасоля – 100 гр;
  • томатна паста – 1,5 ст. л.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • часник.

Спочатку запікати буряк, а потім порізати його соломкою. Квасолю помити, та залишити у воді. Реберця намастіть часником, перцем, сіллю та запікайте 20 хв при температурі 180 градусів. Для засмажки потрібно натерти моркву, цибулю та баклажан. Додати до цього трохи солю, перцю та вже запеченого буряку. Обсмажуйте 3 хв і додайте томатної пасти, після чого тушкуйте ще 2 хв. Картоплю наріжте кубиками та варіть у воді разом з реберцями до кипіння. Після чого додайте квасолю та капусту і варіть це 7 хв. Потім вкиньте засмажку і продовжуйте варити ще 20 хв. За смаком потрібно додавати сіль та перець. Можна вживати зі свіжою сметаною, яка додасть українського колориту цій страві. Всі інгредієнти будуть надзвичайно гармонійно поєднуватися в смаках і ароматах. Такий борщ нерідко можна зустріти навіть в елітних ресторанах. На (свій) смак додається легке пюре з подавленого часнику. Далі просто насолоджуйтесь стравою!

5/5 (1 Review)