Простий рецепт паски, яка вдається завжди

Щороку на Пасха я печу багато пасок. Переважно два-три заміси. Пробувала найрізноманітніші рецепти паски. Це паска на опарі чи безопарна, паска на кефірі, паска з сухими дріжджами, паска у хлібопічці, паска з цукатами, ізюмом, маком. І, мабуть, як у кожної господині, ці експерименти з тістом для паски закінчувались по-різному, часом не дуже вдало. То паска не підросте, то потріскає, то “западе” в середину і стане “кривобока” та “горбата”…то занадто суха, то підгорить, то тісто “забите”, як пластилін)))) Ооох…як згадаю, як тісто вилізло з форми та залило мені духовку))) Бувало всяке. Але, завдяки всім цим вдалим чи не дуже спробам, я все ж таки винайшла для себе простий рецепт паски, яка вдається завжди. Хочу поділитись ним із Вами. Думаю, за цим рецептом з фото, перевіреним вже неодноразово на власному досвіді, Вам обов’язково вдасться спекти чудову смачну домашню Великодню паску легко і просто, без зайвих клопотів, зусиль та витрат.

Звичайно, кожного разу, я додаю до тіста для паски щось нове, чи чергую попередні компоненти. Наприклад, наступного року хочу зробити паску з чорносливом та кокосом. Але принцип приготування у мене той самий.

Отже, розпочнемо.

Інгредієнти.

  • Молоко – 1 л ,
  • свіжі дріжджі – 100 г,
  • цукор – 2 скл.,
  • сіль – 1/4 ч.л.,
  • ванільний цукор – 1 п. (12 г),
  • олія – 3 ст.л.,
  • масло вершкове розтоплене – 2 ст.л.,
  • жовтки – 2 шт.,
  • яйця – 2 шт.,
  • муки – 1,25 кг.

Це основні компоненти для смачної паски. За бажанням додаєте різноманітні наповнювачі. Наприклад, ізюм, курагу, чорнослив, цукати…

Як спекти паску

Однозначно, інгредієнти для паски мають чи не найважливіше значення. Мені найбільше подобається рецепт паски на молоці, як робила бабуся. Молоко беру домашнє. Воно найкраще для паски, тому що натуральне, має велику жирність та приємний запах. Якщо приготувати паску на магазинному молоці, великої різниці, мабуть, не буде. Але, все ж таки, ці  “дрібнички”  в результаті можуть зіграти вирішальну роль. Молоко підігріваю приблизно до 35-40 град. Розчиняю у ньому дріжджі. Останні раджу використовувати тільки свіжі. Це дуже важливо! Тобто це мають бути “живі” дріжджі. Що би не казали про переваги сухих дріжджів, але вони не дають такого дріжджового запаху, як свіжі і паска на сухих дріжджах виходить не та. Також, обов’язково звертайте увагу на термін придатності дріжджів.

Далі додаю цукор, якого в моєму рецепті досить багато. У мене всі люблять солодку паску, але якщо Ви надаєте перевагу менш солодкому варіанту, то цукру можна додати менше. Також відразу додаю і ваніль. Цукор розмішую у молоці, до повного розчинення. Додаю сіль, перемішую. Тепер потрібно додати жовтки, яйця, олію. Є багато рецептів, де до паски йде 10 і навіть більше яєць. Але я не рекомендую додавати їх так багато. Це обтяжує тісто і через це паска може потім погано підростати та не вийде пухкою. 2 жовтки і 2 яйця – це максимум, як на мене. Яйця для паски краще брати домашні. Вони мають яскравіші жовтки, що надає пасочці апетитного жовтого кольору. До речі, білки залишаємо у холодильнику, щоб потім прикрасити ними паску. Щодо олії, то я обираю нерафіновану. Вона має насичений соняшниковий запах, що загалом додає тісту ароматності. Крім того, нерафінована олія має більш темний жовтий колір, що також позитивно впливає на колір паски. Далі додаю вершкове масло, розтопивши його до рідкого стану.Спред чи маргарин не підходить. Це має бути  натуральне вершкове масло високої жирності. Знову ж таки, воно надає приємний вершковий аромат та смак, добре взаємодіє в тісті. А от з маслом та жиром категорично не можна “переборщувати”. Воно дуже обтяжує тісто, а занадто жирне тісто не вийде пухким та повітряним, яке нам потрібне. Є рецепти паски на олії, зовсім без масла. Я вважаю, що це також не добре. Від хорошого масла в помірній кількості паска стає більш здобною та смачною.

Тепер додаємо 3 скл.просіяної муки та збиваємо тісто міксером 5-7 хв. Маса стане однорідною та утворяться бульбашки, як бачимо на фото. Я збиваю рідке тісто, щоб всі компоненти краще поєднались між собою та щоб надати тісту повітряності. Моя бабуся, в свій час, вимішувала тісто руками близько години, поки воно не відлипало від рук. При цьому промовляла молитви “Отче наш…” та “Богородице Діво..”. Як колись казали, тісто потрібно місити доти, поки не промовиш ці молитви 12 разів по 12. Звичайно, добре вимішене тісто стає набагато пухкішим. І ці традиції, безумовно, мають логічне підгрунття. Та якщо збити тісто міксером, то це може замінити довготривале вимішування руками. З допомогою міксера робимо практично те ж, тільки набагто легше та швидше. Додаємо решту муки та вимішуємо ще трохи руками. Тісто для паски має бути досить м’яким. Якщо тісто занадто густе та тверде, то і паска вийде твердою. Коли тісто готове, додаємо наповнювачі за бажанням. Я найбільше люблю паску з ізюмом та лимоном. На цю кількість тіста додаю 150 г ізюму та цедру з 1 лимона. Але не забудьте, що їзюм треба попередньо добре промити та висушити. Посуд для тіста потрібно брати великий, бо воно виросте в об’ємі в кілька разів. Прикриваємо лляною серветкою та ставимо тісто у тепле місце на 1,5 год. Опускаємо тісто руками та знову  залишаємо підростати ще на 40-60 хв.

Готове тісто набираємо у форми. Форми для паски можуть бути найрізноманітнішими. Але, слід зауважити, що всі форми для паски потрібно змащувати жиром, крім паперових. Я вважаю найкращими є чавунні форми. В них паска випікається рівномірно та виходить рум’яною, апетитною і гарною. Хоча роблю паски і в силіконових формах та в бляшаних нержавіючих формах. Останні, правда, найбільш “вибагливі”. Тому на дно форми застеляю пергамент, щоб паска не прилипла. Щодо паперових форм, то це дуже зручно: їх не потрібно ні змащувати, ні потім мити. Є господині, які бояться використовувати паперові форми, якщо вони трохи помнулись. Але, насправді, під час випікання, коли тісто виросте, все чудово вирівняється. Ще мушу сказати, що потрібно обов’язково попередньо приміряти порожні форми у Вашу духовку. Це допоможе зрозуміти скільки пасок і в якому порядку туди влізе. Бо коли форми вже будуть наповнені  тістом, а духовка розігрітою, зробити це буде значно складніше. Крім того, надто маніпулювати наповненими формами не слід, бо тісто може “впасти” і паски вийдуть кривими. Не залежно, яка у Вас форма, але наповнювати її тістом потрібно лише на 1/3. Тісто дуже добре підростає та збільшується в об’ємі, тому це саме те, що треба. Я набираю тісто, змастивши руки олією, та розгладжую його, загинаючи під низ і формуючи кулю, як бачимо на фото. Цю гладку кулю і ставлю у форму. Верх паски має бути добре розгладжений, рівненький, без явних випуклостей, щоб пасочка потім вийшла рівномірною і кругленькою.

Залишаємо ще підростати у формі приблизно 40 хв. Коли паска наросте у формі, зверху змащуємо розбовтаним жовтком кімнатної температури. Не слід наносити велику кількість жовтка, це може зашкодити. Ставимо у розігріту до 200 град. духовку. Пам’ятайте, що більші форми ставимо далі від дверцят духовки, маленькі – ближче. Бо час випікання маленьких пасок значно менший, відповідно, виймати їх прийдеться швидше. Тому, якщо Ви поставите паски у духовку таким чином, що маленькі будуть позаду великих, то вийняти маленькі паски швидше не вдасться. Або маленькі згорять, або великі зіпсуються. Духовка має бути добре розігрітою. Тоді паски добре виростуть. Але через 15-20 хв збавляємо температуру до 170-180 град, інакше паски можуть підгоріти. Час випікання  дуже індивідуальний. В середньому це 1 година. Але все залежить від розміру форми. Великі паски я випікаю приблизно 1 год 20 хв, маленькі – 30-40 хв.

Готову паску виймаємо з форми. Робимо це обережно, щоб не пошкодити. Охолоджуємо. За бажанням, прикрашаємо паску, але це вже окрема історія, яку обов’язково при нагоді розповім))

Написала я багагато. Старалась передати весь свій досвід, як спекти паску. Все не було б так складно, якби не було так просто))) Я впевненна, у Вас вдасться найсмачніша домашня паска!

З Великоднем Вас! Христос Воскрес! Воїстину Воскрес!

4/5 (24 Reviews)