Що таке пляцки?

Так називають особливу солодку випічку Західної України. Цей десерт схожий на торт, тільки прямокутної форми. Його подають нарізаним квадратиками. Пляцок привабливий не ззовні, як торт, а саме в середині – багатоярусний, кольоровий, з різноманітним наповненням. Пляцок наче поєднує  в собі різні види домашньої випічки. Це  і рулет(«Чорна троянда», «Сакура»), і бісквіт( «Анастасія», «Вишиванка»), і домашнє безе («Київський») , і пісочне тісто. З ізюмом, курагою, чорносливом,  вишнями, яблуками, шоколадом, маком та горіхами….   Всі компоненти у рецептах пляцків підібрані так, що надзвичайно смачно.

На Галичині жодна урочистість(гостина, забава) не обходиться без пляцків. Варто відмітити, що на тацю нарізають одразу кілька видів цих ласощів. І часто ця таця має 2-3 яруси. Тому і печуть зазвичай декілька пляцків. Щоб привабити, здивувати та вразити гостей. Це справжня «ізюминка» кожного бенкету. Вважається, що чим більше різних пляцків на святі – тим багатшою є оселя, тим майстернішою є господиня!

Важливе місце серед усіх пляцків посідає «Сирник». Це наче окремий їх вид. Сирник – один із найдавніших рецептів пляцків. Я пам`ятаю, що його часто пекла ще моя прабабуся. Він був неповторний! Пухкий та ніжний, наче хмаринка. Як кажуть: «Танув у роті». Рецептів смачного сирника є надзвичайно багато. Найпопулярніші з них – львівський сирник, сирник з маком, сирник з яблуками, сирник з вишнями, польський сирник. До речі, прості рецепти пляцків є також в польській національній кухні. Смачний сирник можна приготувати тільки із найкращого домашнього творогу з додаванням домашніх яєць.

  Хоч готують пляцки практично на всі свята, а в мене вони асоціюються саме з весіллям. В кожному селі та місті на Заході України є весільна господиня – це людина, яка займається весільною випічкою. На весілля печуть щонайменше 30-50 видів різних пляцків. А всього їх може бути понад 300 штук! Розраховують пляцки приблизно по 1 штуці на кожного гостя. Для чого ж так багато? Весільні пляцки дають кожному гостеві до дому в знак подяки, що відвідали свято. Це ніби своєрідний трофей з весілля. Також ними пригощають всіх причетних до цього свята людей – водіїв, кухарів, офіціантів.

Нові рецепти пляцків сьогодні з’являються чи не щодня. До них входять банани( «Сльоза слона», «Бананове око»), желе («Світлофор», «Бите скло»), халва – «Сезамовець», зефір – «Зуби негра», йогурт, мигдаль, кунжут, персик та багато інших продуктів, які  з»явилися на нашому ринку відносно недавно. Ось, наприклад, рецепт з фото нового пляцка “Делікатеси”

Всі рецепти пляцків з фото дивіться ТУТ

0/5 (0 Reviews)