Як штучний інтелект застосовується в кулінарії

Із кожним роком сучасні технології стають більш досконалими, і галузь кулінарії не є винятком. У 2023 році по всьому світу відкривається все більше кафе й ресторанів, які використовують для приготування страв не лише професійне обладнання для кухні, а й 3D-друк елементів страв, штучний інтелект (ШІ) і віртуальну реальність.

Штучний інтелект у приготуванні бутербродів

У своєму блозі Ітан Розенталь, програміст який працює із комп’ютерними алгоритмами у великій компанії, що займається обробкою електронних платежів, поділився досвідом застосування ШІ. У дитинстві дідусь навчив Ітана робити бутерброди з арахісовим маслом та бананами. От тільки розрахувати, як покласти банани на хліб, щоб вони не вивалювалися на всі боки, йому ніяк не вдавалося.

Тож, розробник спочатку навчив веб-камеру розпізнавати їжу – банани та шматки хліба, а також оцінювати їхні розміри. Потім він створив комп’ютерний алгоритм, який обчислює, на шматки якої товщини потрібно розрізати банан і на яке місце скибочки хліба потрібно класти кожен шматок. При цьому використовується не весь банан, а лише та частина, яка необхідна для заповнення всієї поверхні хліба. На основі цього проекту він створив веб-сервіс, куди потрібно завантажити фото своїх інгредієнтів, щоб отримати інструкцію щодо того, як їх нарізати їх і в якому порядку класти нарізані частини на хліб.

Роботизована кухня

У 2023 році компанія Sony створила новий підрозділ із розробки штучного інтелекту для кулінарії, що працює в Японії, Європі та Сполучених Штатах. Представник компанії Sony Шиничі Тобе наголосив на тому, що штучний інтелект та робототехніка не замінять шеф-кухарів. Однак людина не здатна контролювати абсолютно всі фактори приготування їжі. Мова йде про контроль температури, точний час, коли або де подавати тепло. Роботизована кухня може допомогти дітям і літнім людям готувати їжу вдома без використання відкритого вогню. Кухарям вона пропонує нові інструменти для розширення їхніх творчих можливостей. ШІ за допомогою розрахунків і дозувань дозволяє додавати невластиві деяким продуктам запахи та смаки в їжу.

Сервіс аналізу складу, зовнішнього вигляду та форми страв

Ще у червні минулого року вчені розповіли про нейро-алгоритм, який здатен дізнатися рецепт страви з однієї його фотографії. За словами експертів, їхня розробка відрізняється від попередніх тим, що краще розпізнає усі інгредієнти і те, як їх обробили.

Усі попередні алгоритми працювали так: вони намагалися отримати рецепт з фіксованого набору даних на основі оцінки подібності зображення. Однак новий метод передбачає проміжний крок – прогнозування списку інгредієнтів. Це забезпечує розуміння того, як вони були оброблені, щоб вийшла фінальна страва.

Цей метод починається з попереднього вивчення візуальних особливостей страви та  досвіду використання її інгредієнтів. Потім кодувальник інгредієнтів та декодер команд генерують назву та інструкції з приготування страви.

Вчені зазначили, що їхня нова система – лише перший крок до серйозніших алгоритмів, які в майбутньому зможуть оцінювати кількість калорій з фото. Зараз існують труднощі з точним визначенням рецепту деяких страв. Наприклад, ШІ поки що важко розуміє, що всередині круасану може знаходитися шоколад або джем. До того ж під час приготування багато продуктів сильно деформуються, що ускладнює їхню ідентифікацію.

Відома піцерія Domino’s за допомогою ШІ перевірятиме, наскільки добре виглядає піца перед відправкою клієнту. За словами гендиректора компанії, одна з головних скарг полягає в тому, що насправді піца виглядає гірше, ніж на фотографіях на сайті. Нова система DOM Pizza Checker, розроблена за технологією компанії Dragontail Systems, працює в такий спосіб. У цеху до стелі підвішується камера, спрямована у бік столів для нарізання та пакування продукту. Спеціальне програмне забезпечення аналізує зображення з камери, розпізнає тип піци, аналізує розподіл начинки та оцінює зовнішній вигляд страви. Якщо піца успішно проходить сертифікацію якості, програма надає дозвіл на доставку. В іншому випадку коржик викинуть (або його з’їдять самі працівники), а замість нього зроблять новий. Щоправда, поки що це буде діяти тільки в Австралії та Новій Зеландії.

Прогноз смаку страв

ШІ використовують не тільки для покращення старих страв, а й для створення нових. Такого висновку дійшли співробітники IBM Research спільно з фахівцями з харчових продуктів McCormick&Company – однією з найбільших у світі компаній із виробництва спецій. На думку експертів, технології ШІ ідеально підходять для розробки нових спецій. Алгоритми аналізують всю інформацію про сировину, формули приправ, результати споживчих тестів і розробляють нові суміші. За необхідності вони знаходять можливу альтернативну сировину і змінюють формули. Це дозволяє значно зменшити час розробки нових продуктів.

Серед технологів виробництва та маркетологів у 2023 році стала популярною платформа для прогнозування та моделювання смакових уподобань споживачів продуктів та напоїв Gastrograph AI. Ця програма може розповісти виробникам, чи сподобається їх новий товар покупцям чи ні. За словами розробників, цей алгоритм допомагає оптимізувати смак, аромат та текстуру свого продукту для цільової аудиторії. Дані можуть бути сегментовані за демографічними групами.

Цією технологією успішно скористалися і американські пивовари. Вони використовували Gastrograph AI, щоб їхній напій зберігав смак із часом. Для цього представники компанії Yards Brewing стали садити перед барменом дегустаторів, які вводили свої враження від напою до спеціального додатку. Після цього пивовари дізнавалися, яким пиво має бути на смак кожному етапі.

Створення нових кулінарних рецептів

Йдеться не про копіювання й не відтворення з інших джерел, а саме про розробку нових страв із нуля. Достатньо задати програмі параметри бажаної страви. Вона відразу видає відповідь, пропонуючи приготувати вишукану страву й одразу поласувати нею.

Дослідниця Келлі МакКарті попросила ChatGPT створити рецепт гарячої страви на основі наступних заданих інгредієнтів: манго, креветки, сочевиця, соус чилі.

Через 10 секунд сервіс видав відповідь. Він створив смачну гарячу закуску, додавши за власною ініціативою:

  • сіль,
  • оливкову олію,
  • трохи оцту,
  • чайну ложку меду,
  • трохи вареного коричневого рису,
  • кілька видів прянощів.

Далі він запропонував перемішати всі інгредієнти у відповідних пропорціях і поставити піднос у розігріту духовку.

Але Келлі тут же ускладнила завдання, поставивши запитання: “У мене є залишки картопляного пюре, як я можу використати його в цьому рецепті?”. ШІ знадобилося 8 секунд для пошуку відповіді. Він написав: викладіть пюре на дно деко, додайте всі попередні інгредієнти поверх нього, далі поставте в духовку на той же час.

У результаті обід виявився просто дивовижним за смаком та ароматом, дуже поживним.

Тож, не дивно, що незабаром кухарі можуть оголосити страйк, відмовившись годувати відвідувачів доти, поки використання ШІ у закладах громадського харчування не буде заборонено в усьому світі назавжди! Причому його заборона можлива не тільки в кулінарії, хірургії, будівництві та багатьох інших сферах діяльності.

0/5 (0 Reviews)