До сих пір точно не встановлено, хто ж придумав долму. За це право змагаються Греція, Вірменія, Азербайджан і звичайно ж Туреччина. Саме за часів Османської імперії з'явилися перші письмові згадки про фаршированих овочах, котрі подавали султану. Можливо, хтось із підданих підглянув або спробував це блюдо і повторив будинку, так долма & laquo; пішла в народ & raquo ;. Так це було чи ні, тепер не впізнаєш. Але у кожної турецької господині є свій особливий рецепт долми, точно такий, який пригощали султана.
Інгредієнти
- 30 великих виноградного листя
- 500 г нежирної яловичини
- 200 г рису басматі
- 2/3 склянки вареного або консервованого нуту
- 1 середня цибулина
- 1 пучок петрушки
- 5 гілочок м'яти
- 2 ст. л. гранатового соусу наршараб
- 2 ч. л. лимонного соку
- 1/4 склянки лимонного соку
- оливкова олія
- сіль, мелений чорний перець
Для подачі:
- йогурт
- обсмажену цибулю
- зерна граната
Покроковий рецепт приготування
Крок 1
Відваріть рис у великій кількості киплячої підсоленої води. Відкиньте на сито і дайте стекти воді. Трохи остудіть. Крок 2
Наріжте м'ясо і поверніть через м'ясорубку з дрібними гратами. Крок 3
Очистіть і дрібно наріжте цибулю. Порубати листя петрушки і м'яти. Крок 4
У великій сковороді на середньому вогні розігрійте оливкову олію і обсмажте цибулю до м'якості, 5 хв. Додайте яловичий фарш і смажте, розбиваючи грудочки фаршу лопаткою, поки фарш не поміняє колір, 7-10 хв. Покладіть в сковороду зелень, влийте гранатовий соус і лимонний сік. Готуйте 5 хв., Потім додайте приготований рис і нут. Добре перемішайте начинку і зніміть сковороду з вогню. Крок 5
Замочите виноградне листя на 30 хв. в холодній воді. Покладіть виноградний лист прожилками вгору. На підставу листа, трохи відступивши від краю, покладіть 1 ст. л. начинки. Накрийте начинку нижнім краєм листа, потім правим і лівим кінцем, потім верхньою частиною. Крок 6
На дно великої широкої каструлі налийте трохи оливкового масла і щільно укладіть долму. Змішайте лимонний сік з 1 склянкою води і рівномірно полийте долму. Якщо потрібно, влийте ще трохи води, щоб вона лише покривала долму, притисніть тарілкою. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть 40 хв. Крок 7 Подавайте долму теплою або повністю остигнула з йогуртом, смаженою цибулею і гранатом.
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!