Інгредієнти:
Бісквіт | |
---|---|
яйця | 8 шт. |
цукор | 8 ст.л. |
олія | 2 ст.л. |
мука | 8 ст.л. |
розпушувач | 2 ч.л. |
Пряниковий корж | |
мед натуральний | 4 ст.л. |
цукор | 4 ст.л. |
сметана | 2 ст.л. |
яйця | 1 шт. |
мука | 1 скл. |
порошок до печива | 1 ч.л. |
кориця | 0,5 ч.л. |
імбир сушений | 0,5 ч.л. |
цедра апельсину | 1 ч.л. |
Шар з джемом | |
джем | 600 г |
вода | 0,5 скл. |
желе | 2 п. |
Сметанкове суфле | |
сметана | 0,7 л |
цукор | 150 г |
згущене молоко | 100 г |
желатин харчовий | 2 ст.л. |
вода | 3/4 скл. |
Новий пляцок “Катаржинка”. Західні пляцки.
Катаржинки – це польські пряники, відомі ще з давніх-давен. Так і в цьому новому пляцку: один шар – це пряник. Наші західні пляцки часто походять від польских. Мабуть тому він і має таку назву, як польські пряники. Цей рецепт пляцка дуже сподобався моїм рідним. Він м’якенький та ароматний, має шар з полуничним желе та шар ніжного сметанкового суфле зі згущенкою. Пляцок “Катаржинка” виходить великий, високий і смачний. Спробуйте цей новий рецепт!
Як спекти пляцок
Бісквіт. Білки збити, додати цукор, ще збити. Додати жовтки, збити. Додати олію, муку+порошок до печива,збити на низьких обертах міксера. Викласти у форму, застелену пергаментом. Випікати при 190 град 50-60 хв. Вийняти з форми. Остудити. Розрізати вздовж на дві частини.
Пряниковий корж. Мед+цукор підігрітии на аленькому вогні. Яйце збити з сметаною, додати до теплого меду, перемішати. Додати муку, порошок до печива, спеції. Пекти при темп. 190 град 40 хв. Вийняти з форми. Теплий корж покласти у целофановий кульок, для того щоб пряник став м’якішим.
Шар з джемом. Найкраще брати джем з чорної смородини + желе “Лісові ягоди”. Але в мене такого не було, тому я використала полуничнй джем і полуничне желе. Джем влити в антипригарну каструлю, додати 1/2 скл води, підгріти на мал. вогні до гарячого. Всипати дві галяретки. Перемішати, поки розчиниться. Остудити до гелеподібного стану. Викладати на пляцок шар з джему потрібно, коли желе вже почне гуснути(дивіться фото). Інакше все розтечеться.
Сметанкове суфле. Сметану збити з цукром до збільшення в об’ємі. Тонкою струйкою додати сиру згущенку, збиваючи все разом. Окремо розчинити 2 ст.л.( 2 п.) желатину в 3/4 скл. кип”ятку. Трохи остудити( до теплого). Влити в збиту сметану, перемішати. Почикати кілька хвилин, поки сметанкова маса почне гуснути( уважно слідкуйте, бо це відбувається швидко). Викладати на пляцок.
Збираємо пляцок. 1/2 бісквіту – шар з джемом – пряниковий корж. Ставимо у холодильник, щоб желе загусло на 30 хв. Тоді викладаємо сметанкове суфле – 1/2 бісквіту. Знову ставимо у холод. на 3-4 години для повного застигання. Коли все добре загусне, поливаємо шоколадно помадкою (тут рецепти).
Порада. Спочатку печемо пряниковий корж. Йому потрібен час, щоб змякнути. Сметанкове суфле робимо в останню чергу. Воно швидко застигає, тому потрібно, щоб все вже було підготовано, щоб викладати на пляцок.
Смачного!
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!