Пляцок “Катаржинка”

Інгредієнти:

Бісквіт
яйця 8 шт.
цукор 8 ст.л.
олія 2 ст.л.
мука 8 ст.л.
розпушувач 2 ч.л.
Пряниковий корж
мед натуральний 4 ст.л.
цукор 4 ст.л.
сметана 2 ст.л.
яйця 1 шт.
мука 1 скл.
порошок до печива 1 ч.л.
кориця 0,5 ч.л.
імбир сушений 0,5 ч.л.
цедра апельсину 1 ч.л.
 Шар з джемом
джем 600 г
вода 0,5 скл.
желе 2 п.
 Сметанкове суфле
сметана 0,7 л
цукор 150 г
згущене молоко 100 г
желатин харчовий 2 ст.л.
вода 3/4 скл.

Новий пляцок “Катаржинка”. Західні пляцки. 

Катаржинки – це польські пряники, відомі ще з давніх-давен. Так і в цьому новому пляцку: один шар – це пряник. Наші західні пляцки часто походять від польских. Мабуть тому він і має таку назву, як польські пряники. Цей рецепт пляцка дуже сподобався моїм рідним. Він м’якенький та ароматний, має шар з полуничним желе та шар ніжного сметанкового суфле зі згущенкою. Пляцок “Катаржинка” виходить великий, високий і смачний. Спробуйте цей новий рецепт!

Як спекти пляцок 

Бісквіт. Білки збити, додати цукор, ще збити. Додати жовтки, збити. Додати олію, муку+порошок до печива,збити на низьких обертах міксера. Викласти у форму, застелену пергаментом. Випікати при 190 град 50-60 хв. Вийняти з форми. Остудити. Розрізати вздовж на дві частини.

Пряниковий корж. Мед+цукор підігрітии на аленькому вогні. Яйце збити з сметаною, додати до теплого меду, перемішати. Додати муку, порошок до печива, спеції. Пекти при темп. 190 град 40 хв. Вийняти з форми. Теплий корж покласти у целофановий кульок, для того щоб пряник став м’якішим.

Шар з джемом. Найкраще брати джем з чорної смородини + желе “Лісові ягоди”. Але в мене такого не було, тому я використала полуничнй джем і полуничне желе. Джем влити в антипригарну каструлю, додати 1/2 скл води, підгріти на мал. вогні до гарячого. Всипати дві галяретки. Перемішати, поки розчиниться. Остудити до гелеподібного стану. Викладати на пляцок шар з джему потрібно, коли желе вже почне гуснути(дивіться фото). Інакше все розтечеться.

Сметанкове суфле. Сметану збити з цукром до збільшення в об’ємі. Тонкою струйкою додати сиру згущенку, збиваючи все разом. Окремо розчинити 2 ст.л.( 2 п.) желатину в 3/4 скл. кип”ятку. Трохи остудити( до теплого). Влити в збиту сметану, перемішати. Почикати кілька хвилин, поки сметанкова маса почне гуснути( уважно слідкуйте, бо це відбувається швидко). Викладати на пляцок.

Збираємо пляцок. 1/2 бісквіту – шар з джемом – пряниковий корж. Ставимо у холодильник, щоб желе загусло на 30 хв. Тоді викладаємо сметанкове суфле – 1/2 бісквіту. Знову ставимо у холод. на 3-4 години для повного застигання. Коли все добре загусне, поливаємо шоколадно помадкою (тут рецепти).

Порада. Спочатку печемо пряниковий корж. Йому потрібен час, щоб змякнути. Сметанкове суфле робимо в останню чергу. Воно швидко застигає, тому потрібно, щоб все вже було підготовано, щоб викладати на пляцок.

Смачного!

0/5 (0 Reviews)