А знаєте, чому голубці з м'ясом і рисом називаються саме & laquo; голубцями & raquo ;? Корінь слова натякає на спорідненість з & laquo; голубами & raquo ;, і це дійсно так. Блюдо вперше з'явилося в Росії років 300 & ndash; 400 назад & mdash; в період моди на все французьке. Знати активно виписувала кухарів з Парижа і влаштовувала розкішні обіди, де подавалися екзотичні для російського шлунка страви, в тому числі і смажені голуби. Відверто кажучи, остання страва не було чужим російській кухні: воно регулярно з'являлося на бенкетах князів і царів, проте витончені французи, звичайно, довели ідею до досконалості. Згодом простий люд дізнався про це вишукуванні, тільки ось готувати його було накладно. Ось як альтернатива і був придуманий варіант & laquo; фальшивих & raquo; голубів: в капустяне листя загортали рубане м'ясо з рисом і надавали котлеток подовжену форму. Називали такий кулінарний шедевр & laquo; голубчики & raquo ;, або & laquo; голубці & raquo ;. Але це & mdash; історія страви в межах однієї окремо взятої країни: схожі страви готували і готують в Скандинавії, Угорщини, Румунії, Греції, а також в багатьох азіатських країнах. Родичами голубців з м'ясом і рисом є також азербайджанська долма і вірменська толма, тільки в цих випадках фарш загортають не в капустяні, а в виноградне листя.
Інгредієнти
Для голубців:
- рис – 110 г
- питна вода – 300 мл
- білокачанна капуста – 800 г
- м'якоть яловичини – 300 г
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- вершкове масло – 60 г
- сіль, перець – за смаком
Для соусу:
- борошно -1 ст. л.
- томатна паста – 50 г
- сметана – 50 г
- сушений чебрець – 1 ч. Л.
- сіль, перець – за смаком
< li class = "recipe__ingredient" itemprop = "recipeIngredient"> питна вода – 250 мл
Покроковий рецепт приготування
Крок 1
Зваріть рис для голубців. У каструлі доведіть до кипіння воду. Трохи посоліть її і всипте рис. Варіть на слабкому вогні під кришкою 10 хвилин. Відкиньте на сито і дайте охолонути. Крок 2
Підготуйте листя капусти для голубців. Кочан очистіть від верхніх грубих листя. Виріжте качан. Кочан обережно розберіть на листя, намагаючись їх не пошкодити. Крок 3
У великій каструлі ємністю не менше 3 л доведіть до кипіння воду. Посоліть. Порціями опускайте в воду листя капусти і варіть по 5 хвилин. Готові викладайте в друшляк. Дайте листю капусти охолонути. Крок 4
Приготуйте фарш для голубців з м'ясом і рисом. Для цього м'якоть яловичини вимити, обсушити і наріжте великими скибочками. Пропустіть через м'ясорубку з частою гратами. Крок 5
Лук очистите, дрібно наріжте і швидко обсмажте на 20 г вершкового масла. Дайте охолонути, потім додайте до м'яса разом з рисом. Посоліть, поперчіть і вимісити фарш для голубців. Крок 6
Листя капусти викладіть на стіл і злегка відбийте підставу кожного. Розподіліть зверху приготовлений фарш і загорніть конвертиком, ретельно підвертаючи краю. Крок 7
У великій сковороді діаметром не менше 26 см розтопіть вершкове масло і обсмажте отримані голубці з усіх боків до рум'яної скоринки. Перекладіть в каструлю ємністю не менше 4 л. Крок 8
Приготуйте соус для голубців. Для цього в сковороду, де вони смажилися, додайте борошно і злегка її підрум'яньте. Покладіть томатну пасту, сметану і перемішайте. Влийте воду, всипте чебрець, посоліть і поперчіть. Варіть 5 хвилин. Крок 9
соусом залийте голубці в каструлі. Гасіть на маленькому вогні під кришкою протягом 30 хвилин. На стіл можна подати, посипавши подрібненою зеленню за смаком. Корисна порада
Для приготування голубців з м'ясом і рисом можна використовувати не тільки яловичину в чистому вигляді, але також в поєднанні зі свининою (1: 1). Такий фарш буде більш соковитим і ніжним.
До речіГолубці з м'ясом і рисом можна не тільки гасити в соусі на плиті, а й запікати в духовці: в цьому випадку смак страви буде більш насиченим і виразним.
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!