ХАСІП

Хасіп & ndash; це загальна назва для безлічі видів домашніх ковбас в Узбекистані. Найпопулярніша і улюблена всіма ковбаса & ndash; хасіп з субпродуктами і рисом. Хасіп можна приготувати на пару, однак найчастіше її відварюють, тому що такий спосіб приготування дає енергетичний і смачний бульйон. Кишки, м'ясо і субпродукти можна використовувати як баранячі, так і яловичі або їх суміш. На ринках Узбекистану в м'ясних рядах традиційно продають спеціальні набори для хасіпа. Туди входять вже промиті кишки, шматки печінки, легені, серця, нирки та селезінка. При цьому покупець окремо вибирає для хасіпа м'ясо (м'якоть) і курдючний жир. Компоненти в хасіпе можна варіювати, виключаючи їх або додаючи.

ХАСІП

Інгредієнти

на 1 метр кишок :

  • 100 г м'якоті м'яса
  • 100 г курдючного жиру
  • 100 г легкого
  • 100 г печінки
  • 1 нирка
  • 1 селезінка
  • 4 цибулини для фаршу і 1 для подачі
  • 1 стакан круглозерний рису
  • 3 ст. л. суміші свіжомелених зіри, коріандру, кмину, сухого базиліка, чорного перцю
  • 1 лавровий лист
  • сіль
  • лимонний сік для подачі
  • кисле молоко для замочування

Покроковий рецепт приготування

Крок 1 Кишки наріжте шматками по 2-3 м і виверніть, зав'язавши один кінець ниткою і притулків зав'язаний кінець якимось вузьким довгим предметом, наприклад, тупим кінцем китайської палички. Нитку видаліть. Крок 2 Кишки укладіть в миску і залиште під проточною водою на 1-2 год. Потім замочіть на 2 ч в холодній солоній воді, 3-4 рази міняючи воду. Останнє замочування (1-2 ч) виробляєте в кислому молоці – ця процедура видалить будь-який неприємний запах. Промийте кишки проточною водою і поскоблите зворотним ребром леза ножа, щоб видалити слиз з внутрішньої сторони кишки. Крок 3 Для фаршу рис промийте і залиште до використання в питній воді. Крок 4 Бруньку розріжте, видаліть плівку і протоки, ретельно промийте. Курдючний жир і печінку наріжте маленькими шматочками, 4 цибулини – дуже маленькими кубиками. М'ясо, легке, нирку і селезінку пропустіть через м'ясорубку. Крок 5 Змішайте субпродукти, м'ясо, жир, цибулю сіль і суміш спецій. Влийте 1-2 склянки теплої кип'яченої води, ретельно перемішайте. Фарш повинен бути дуже рідким, інакше кишка не нафарширувати – буде накопичуватися повітря. Крок 6 Підготуйте воронку з широкою шийкою або верхню частину пластикової пляшки. Розріжте кишку на частини по 30-40 см. Кінець кожної кишки туго зав'яжіть шпагатом. Виверніть кишку зовнішньої частиною назовні – вона буде покрита краплями внутрішнього жиру, він потрібен, його не видаляють. Крок 7 Візьміть воронку в руки, шийкою вниз. Пропустіть в отвір кишку зав'язаним кінцем вниз. Краї кишки загорніть на розтруб горлечка, сантиметра на три. В одній руці тримайте конструкцію «кишка-воронка», інший зачерпуйте фарш і відправляйте його в отвір. Крок 8 Періодично оглажівать кишку з натиском, випускаючи повітря. Наповнюйте не туго. Кишка не повинна сильно розтягуватися вшир. Потім перев'яжіть ковбаску під шийкою пляшки – і сира ковбаса готова. Крок 9 Обробивши таким чином все ковбаски, укладіть їх у велику каструлю. Додайте сіль, лавровий лист. Залийте холодною водою і доведіть до кипіння на середньому вогні. Зніміть піну. Тримайте напоготові довгу, тонку і гостру, як голка, дерев'яну шпажку. Через 10 хв. після закипання ковбаска почне роздуватися. Швидко проколіть кожну ковбаску в декількох місцях. При цьому ковбаска пустить фонтанчики соку з отворів. Зменшіть вогонь до дуже слабкого і варіть без кипіння 1,5 ч. Крок 10 Наріжте залишився цибулю тонкими півкільцями, промийте, збризніть лимонним соком. Вийміть готовий хасіп, озброївшись виделкою і ножем, розріжте ковбаски на кругляши товщиною 1-2 см. Подайте на загальному блюді разом з сирим нарізаною цибулею. Бульйон розлийте в каси. Сирий цибулю кожен кладе безпосередньо в бульйон. Хасіп їдять, запиваючи бульйоном.

0/5 (0 Reviews)