Капусняк з пшоном запорізький немов спеціально створений для холодних вогких днів, коли організм вимагає забути про всі дієтах і з'їсти тарілку густого наваристого супчика. Вважається, що рецепт страви був винайдений в Україні, на Полтавщині, однак подібне готують і в Польщі, і в Словаччині, і в інших країнах світу. Головний інгредієнт супу & mdash; капуста, причому неодмінно квашена, яка відповідає за специфічний смак і аромат. Бульйон же варять з жирної свинини, а потім ще і кладуть в блюдо сало. Додайте до цього картопля, пшенку, і отримаєте суп, який можна назвати & laquo; два в одному & raquo; & Mdash; першим і другим одночасно. Загалом, капусняк із пшоном запорізький покликаний наситити, дати енергію і зігріти. Утриматися ж просто неможливо, настільки цей супчик виходить ароматним і апетитним!
Інгредієнти
- пшоно – 3 ст. л.
- квашена капуста – 600 г
- корінь селери – 50 г
- свинина – 400 г
- морква – 2 шт
- корінь петрушки – 2 шт
- лист лавровий – 2 шт
- сіль за смаком
- сало свиняче – 50 г
- цибуля ріпчаста – 2 шт
- картопля – 400 г
- масло вершкове – 2 ст. л.
- петрушка – 1 пучок
- чорний перець горошини – 2 шт
Покроковий рецепт приготування
Крок 1
Свинину для капустняка запорізького вимити, покласти в каструлю з водою і довести до кипіння. Очистити 1 цибулину, 1 морквину, 1 корінь петрушки і корінь селери, обсмажити на сухій розжареній сковороді, 4 хв. З бульйону зняти піну, додати обсмажені овочі і коріння, посолити і варити 40 хв. За 10 хв. до готовності додати горошини перцю і 1 лавровий лист. М'ясо вийняти. Бульйон процідити і ще раз довести до кипіння. Крок 2
Капусту віджати і нарізати. Покласти в чисту каструлю і гасити, потроху додаючи бульйон, 15 хв. Крок 3
Решта цибулю, моркву і петрушку очистити, нарізати соломкою. Петрушку вимити й подрібнити. Обсмажувати на вершковому маслі 4 хв. Пшоно промити. Сало пропустити через м'ясорубку і розтерти з зеленню і пшоном. Крок 4
Картопля очистити, нарізати соломкою, покласти в бульйон, варити капусняк 10 хв. Додати тушковану капусту. Крок 5
Покласти сало з пшоном, що залишився лавровий лист і обсмажені цибулю, моркву і петрушку. Варити капусняк 20 хв. Крок 6
Свинину нарізати порційними шматками і розкласти по тарілках. Налити суп. Готовий капусняк запорізький з пшоном подавати зі сметаною. Корисна порада
Додаючи в процесі варіння запорізького капустняка з пшоном спеції і свіжу зелень, не перестарайтеся: вони не повинні заглушати смаку квашеної капусти. Тому краще в суп покласти полпучка петрушки, а решті зеленню посипати страву перед подачею.
До речіБульйон для запорізького капустняка з пшоном зазвичай готують з м'яса, але варіанти з рибою також мають місце бути. У пісні дні запорізькі господині використовували в якості основи сушені білі гриби.
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!