Ранньою осінню, коли на ринках і в магазинах багато недорогих свіжих овочів, можна приготувати це ситне і смачне блюдо. До речі, для нього можна використовувати не тільки телятину або яловичину, як зазначено в основному рецепті, але і суміш яловичини зі свининою (⅔ до ⅓ або 3/4 до 1/4 відповідно, як, наприклад, було у мене в цей раз).
Інгредієнти
- перці 10-12 середніх (загальною вагою близько 1,2-1 , 4 кг) – краще червоного або жовтого кольору, тому що вони солодше
- свіжа зелень кропу для подачі (необов'язково) трохи
Для начинки:
- готовий фарш з телятини або яловичини 1150-1200 кг
- білий круглозерний або середньозерний рис 120 гр.
- ріпчасту цибулю 2-3 середніх головки (загальною вагою близько 250-280 гр.)
- яйце 1 середнє (вагою близько 60-65 гр.)
- сіль за смаком
- мелений чорний або суміш 4-х видів перцю за смаком
Для сметанно-томатного соусу:
- сметана 18-20% жирності 230-240 гр.
- помідори 3-4 середніх (загальною вагою близько 400-420 гр.)
- цукровий пісок 10-15 гр. або за смаком
- сіль за смаком
- зелень кропу 3 гілочки
Покроковий рецепт приготування
Крок 1
Хвилин за 15-20 до приготування страви, вийміть упаковку з готовим фаршем з холодильника, щоб він трохи зігрівся. В цей час перці помийте, виріжте у них плодоніжки і видаліть за допомогою чайної ложки насіння і внутрішні перегородки. Крок 2 На невеликий вогонь поставте каструлю або чайник з 1,5 л холодної (бажано фільтрованої) води і окремо на сильний вогонь 500 мл води – для рису. Крок 3
Рис переберіть, промийте теплою, а потім холодною водою. Покладіть в закипаючу воду і доведіть її до кипіння. Варіть рис, періодично помішуючи і знімаючи з'являється пінку, хвилин 5, потім перемішайте його ще раз ложкою, відкиньте на дрібне сито і обдати холодною фільтрованої водою. Викладіть рис у велику каструлю (обсягом близько 5 літрів), бажано металеву з товстим дном, в якій Ви будете готувати перці, і закрийте її кришкою. Крок 4
Лук почистіть і обполосніть проточною водою, розріжте кожен на чотири частини, а потім кожну частину ще раз навпіл і порціями подрібніть в стаціонарному блендері (кожного разу додаючи нові шматки до вже утворюється цибульному пюре). У результаті повинна вийти піниться однорідна маса. Викладіть її до рису. Порада: Якщо у Вас немає блендера або Ви просто віддаєте перевагу, щоб цибуля в текстурі фаршу відчувався більш виразно, Ви можете дрібно порізати його за допомогою ножа. Крок 5
Викладіть в каструлю до інших інгредієнтів готовий фарш, розбийте яйце, посоліть і поперчіть все за смаком і ретельно вимісити руками до однорідності, час від часу пропускаючи суміш крізь пальці. Крок 6
Щільно нафаршируйте раніше підготовлені перці м'ясною начинкою. Залишки фаршу можна сформувати у вигляді круглих тефтелек. Крок 7 Складіть начинені перці і готові тефтелі в каструлю, при цьому на дно кладіть найбільші перці, потім – перці поменше, а зверху – тюфтельки (це забезпечить їх більш рівномірний прогрів). Крок 8 Посоліть все зверху пучкою солі (або за смаком) і залийте окропом з чайника по краю каструлі (намагаючись, щоб струмінь води не потрапляв на тюфтельки і не «розмивала» їх). Рівень води не повинен бути вище перців. Крок 9
Поставте каструлю на сильний вогонь і доведіть в ній воду до кипіння. Зніміть з'явилася пінку дуршлачной ложкою (необов'язково) і переверніть тюфтельки (для рівномірного прогріву). Потім вогонь зменшите і варіть перці на невеликому вогні, закривши каструлю кришкою, 30 хвилин. Крок 10
Хвилин за 5 до закінчення часу, зазначеного в п. 9, помідори і зелень помийте. Помідори поріжте кубиками середнього розміру, складіть їх в каструлю. Додайте до перцям сметану (рівномірно розмазавши її поверх них), посипте все цукром, покладіть кріп (останній можете попередньо порізати (це краще) або використовувати цілком, щоб можна було вийняти його з готового соусу перед подачею). Порада: Щоб сметана не згорнулася при введенні в гарячий бульйон, необхідно або безперервно помішувати її до повторного закипання бульйону або попередньо розвести в окремому посуді гарячим бульйоном (близько 150 мл), а вже потім вилити в каструлю до перцям. Але якщо Вас не бентежать пластівці сметани в готовому соусі, можете цього не робити. Крок 11 Доведіть бульйон з перцями знову до кипіння, збільшивши для цього під ним вогонь, потім зменшіть вогонь до невеликого, закрийте каструлю кришкою і варіть її вміст ще 30 хвилин (за зазначений час перці стануть м'якими, але якщо Вам подобаються жорсткіші – скоротіть час їх гасіння хвилин на 15, перевіряючи готовність перців гострим ножем). Крок 12
Під готовими перцями вогонь вимкніть і залиште їх на плиті, давши їм настоятися ще 15-20 хвилин. Потім перці і тюфтельки можна подавати до столу, виклавши в глибокі сервіровочні тарілки, полив зверху вийшов сметанно-томатним соусом і посипавши свіжонарізаних зеленню кропу (необов'язково). Порада: Поки перці гарячі, з них легко можна зняти верхню жорстку шкірку (хто її не любить в готовій страві), залишивши тільки ніжну м'якоть. Крок 13 Зберігайте залишилися повністю остиглі перці і тюфтельки в закритому посуді, заливши їх соусом, в якому вони гасилися, в холодильнику при 0-6 ° С 1-2 дня. Перед подачею їх потрібно розігріти. До речі
1. Довгий час я вважала за краще брати м'ясо шматком і крутити з нього фарш сама, оскільки готовий магазин не жалую: виробники часто кладуть в нього для соковитості свинячий шпик, специфічний Насильницьке присмак якого мені не дуже подобається. З & quot; виявленням & quot; сервісу з доставки фермерського м'яса на будинок & quot; М'ясний № 1 & quot; така необхідність відпала, тому що там можна замовити фарш з певних, обраних шматків туші без будь-яких сторонніх добавок. Якщо у Вас скористатися аналогічною послугою можливості немає, але і жирний покупної Вам не подобається, пошукайте в магазинах т.зв. & Quot; пісний & quot; – з меншим вмістом або навіть відсутністю свинячого жиру. Можливо, він стане гідним компромісом.
2. Зазвичай я роблю такі перці в великій кількості і частина з них заморожують (попередньо розділивши на потрібну кількість порцій і затоку соусом) & ndash; так я завжди можу швидко нагодувати своїх домочадців повноцінним обідом або вечерею, розморозивши перці при кімнатній температурі близько 8-12 годин і прогрів перед подачею.
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!