Ніжна і соковита свиняча грудинка зі злегка солодким і в міру гострим смаком каррі з часником, сезонними овочами (цукіні, молода морква, болгарський перець, помідори), полита свіжим йогуртом і прикрашена хрусткою зеленню, готується просто, але принесе багато задоволення і нагадає про пікніку. Головне – добре промаринувати грудинку, з любов'ю запекти її і витримати співвідношення в страві солодких, гострих і кислих овочевих нот, додавши легкого вершкового шику в якості заправки з йогурту без наповнювачів. І плюс маленький ягідний секрет в маринаді – адже це ж сезонне блюдо:)
Інгредієнти
- грудинка свиняча – 600 г
- кабачки молоді або цукіні – 2-3 шт.
- перець болгарський – 2 шт.
- цибуля ріпка – 1 шт.
- часник – 2 головки в овочі і 4 зубчики в маринад
- томат рожевий – 1 шт.
- морква молода дрібна – 5 шт. або 1 велика
- порошок каррі – 3 ст. л.
- джем полуничний – 2 ст. л.
- рисовий оцет – 3 ст. л.
- соєвий соус – 3 ст. л.
- оливкова олія – 2 ст. л. в маринад і трохи для змащування дека
- сіль, чорний перець, перець чилі – за смаком
- петрушка, кріп, кінза – для прикраси готового блюда
- йогурт без добавок – по 2-3 ст. л. на порцію
Покроковий рецепт приготування
Крок 1
Грудинку моєму і розрізаємо на порційні шматки. Можна відразу купити розрізану. Крок 2
Робимо маринад з каррі, рисового оцту, соєвого соусу, чорного перцю, часнику, солі (трохи), оливкового масла. У цьому рецепті в маринаді замість цукру і меду використано оригінальне рішення – полуничний джем, протертий через сито з марлею. Результат цього експерименту однозначно вдалий. Солодкість, яку дав джем, ненав'язлива і добре поєднується з каррі і соєвим соусом, а також добре обволікає грудинку … Ставимо в холодильник на 3 години. Крок 3
Перед тим як дістати добре замаринувати грудинку, нарізаємо цукіні або просто молоді кабачки разом з ніжною шкіркою – НЕ дрібніше. Якщо Ви використовуєте великі дозрілі кабачки, то шкірку краще зняти і ретельно очистити від насіння. Крок 4
Цибулю нарізаємо великими півкільцями, болгарський перець будь-яких кольорів (тут – фіолетовий із зеленою м'якоттю і бурий) – півкільцями або великими кубиками, часникові зубчики – наполовину або навіть цілими, морква – довгою соломкою, томати – кружальцями. Крок 5
Укладаємо в застелений фольгою деко і змащений олією пошарово: кабачки – цибуля і часник-морква – цибуля – перець – томати – цибуля і часник – нарешті, грудинку. Поливаємо все маринадом рівномірно, злегка солимо додатково овочі і скроплюємо оливковою олією. Запікаємо в духовці під фольгою при 180-200С близько 20 хв., Після чого відкриваємо і запікаємо до готовності грудинки ще 40 хв. Соком, які виділяються овочами і м'ясом, регулярно поливати грудинку і перевернути її різними сторонами 4 рази – всі сторони повинні добре зарум'яниться. Крок 6
Подавати, прикрасивши свіжою зеленню петрушки, кропу, кінзи, перцем чилі, порізаним тонкими кружечками. Полити йогуртом без добавок. Він добре буде поєднуватися з м'якими овочами в каррі, зеленню і перчиком чилі. Корисна порада
Добре промаринується м'ясо – не менше 3 годин, щоб воно приготувалося швидше, тоді і овочі збережуть форму, залишаючись м'якими. Овочі тут можна, до речі, покласти найрізноманітніші – важливий баланс кислоти і солодощі, тому що грудинка буде з солодким присмаком.
Господині на замітку
Оскільки м'ясо готується в цій страві разом з овочами не менше години, нарізати їх варто крупно щоб уникнути того, щоб вони не перетворилися на кашу. Якщо ж в хочете щільних овочів соломкою, то краще довести м'ясо після готовності овочів додатково в духовці, або приготувати все порізно, але тоді овочі не просочаться смачним м'ясним соком. Можна також обсмажити м'ясо перед тим, як викласти його з овочами – варіанти є.
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!