УКРАЇНСЬКИЙ БОРЩ

Інгредієнти

  • яловичина або свинина, на кісточці – 1,5 – 2 кг
  • буряк – 3-4 шт.
  • картопля – 6 шт.
  • цибуля – 3-4 шт.
  • корінь петрушки – 1 шт.
  • морква – 3-4 шт.
  • капуста – 0,5 качана
  • помідори – 3-4 шт.
  • рослинне масло – 2-3 ст. л.
  • сік, вичавлений з 2 лимонів (або 2 ст. л. оцту)
  • сіль і перець за смаком
  • перець горошком – 10 горошин
  • лавровий лист – 3-4 листа
  • цукор – 3 4 ч. л.
  • свиняче сало – 100 г
  • часник – 3-4 зубчики
  • зелень петрушки – 1 пучок
  • зелень кропу – 1 пучок

Покроковий рецепт приготування

М’ясо, одну цибулину і моркву, не очищаючи від шкірки, покласти в каструлю, залити водою і довести до кипіння. Ретельно знімати піну, в кінці утворення піни додати лавровий лист і перець горошком (розчавити його можна в чеснокодавке). Продовжувати варити м’ясо на слабкому вогні протягом 2-2,5 годин, поки м’ясо не стане м’яким і не буде відставати від кістки. Готове м’ясо вкласти на тарілку. Цибулю і моркву викинути. У процесі варіння, через 1-1,5 години бульйон можна трохи підсолити. Кожну картоплину розділити навпіл і покласти в каструлю. Поки картопля вариться, нарізати соломкою буряк. На сковороду налити жир, що утворився в процесі варіння м’яса (або взяти свиняче сало і обсмажувати на соняшниковій олії до утворення шкварок, їх можна залишити), і поставити буряк тушкувати. У процесі гасіння вичавити в буряк лимонний сік. Дрібно нарізати 2-3 великих цибулини. Один корінь петрушки, 2-3 моркви нашаткувати тонкою соломкою або півколом. Гасити овочі на жирі, знятому з бульйону, налити в сковороду кілька ложок жиру (якщо жир залишився, але можна і на соняшниковій олії), закласти цибулю і обсмажувати його. У обсмажену цибулю додати всі нарізані овочі і пасерувати до готовності, воду не додавати. Капусту тонко нашаткувати і додати в каструлю з бульйоном. За 10-15 хвилин до закінчення варіння борщу додати тушковані овочі і буряк в бульйон. Частина вареної картоплі вийняти, розім’яти і повернути в борщ. Додати 3-4 дрібно нарізаних помідорів (попередньо зняти з них шкірку) і перемішати. Борщ не повинен сильно кипіти (пам’ятати про те, що борщ треба варити тільки з відкритою кришкою). Посолити і поперчити борщ за смаком, додати 3-4 ч. Л. цукру. За 2 хвилини до закінчення варіння додати 3-4 зубчики видавленого часнику, змішаного з зеленню одного пучка петрушки і кропу. Повернути м’ясо в борщ, довести його до кипіння, накрити кришкою, вимкнути, і залишити на 1 годину настоятися.

5/5 (1 Review)