Мусака з баклажанами і картоплею & mdash; приклад того, як просте сільське блюдо стало гастрономічною візитівкою країни. Дійсно, говоримо & quot; мусака & quot; & Mdash; згадуємо Грецію, говоримо про грецької кухні & mdash; згадуємо мусака.
Інгредієнти
- 500 г картоплі
- 1 великий баклажан
- 4 ст. л. рослинного масла
- 2 головки ріпчастої цибулі
- 1 зубчик часнику
- 400 г фаршу з свинини і яловичини
- 2 великих помідора
- по щіпці сухого розмарину і чебрецю
- сіль за смаком
Для соусу:
- 1 ст. л. вершкового масла
- 1 ст. л. борошна
- 250 мл молока
- 150 г сметани жирністю 20%
- 1 яйце
- мускатний горіх
Покроковий рецепт ПРИГОТУВАННЯ
Крок 1
Картоплю відварити в мундирі до готовності в підсоленій воді, 20-25 хв. Слідкуйте, щоб картопля не розварилася. Можна злегка не доварити картопля, так його буде простіше нарізати скибочками. Він встигне приготуватися під час запікання мусака. Крок 2
поки відварюється картопля, вимийте і висушіть баклажани. Наріжте їх уздовж скибочками завтовшки 4-5 мм Крок 3
Викладіть скибочки баклажанів на решітку з духовки в один шар. Поставте решітку на раковину або в піддон/деко. Посоліть і залиште на 10 хв. Крок 4
Промокніть з баклажанів виділився сік паперовими рушниками. Крок 5
Розігрійте в сковороді рослинне масло. Обсмажте баклажани на рослинному маслі до легкого рум'янцю, по 3-4 хв. з кожного боку. Перекладіть в миску. Сковороду поки не мийте! Крок 6
Лук очистите, дрібно наріжте і перекладіть в ту ж сковороду, де смажилися баклажани. Готуйте на помірному вогні до прозорості, додавши при необхідності трохи рослинного масла. Крок 7
часник очистіть, дрібно наріжте і додайте до цибулі. Обсмажуйте, помішуючи, до золотистого кольору цибулі і часнику. Крок 8
Коли цибуля і часник обжарится, додайте в сковороду фарш, розмарин і чебрець. Приправте сіллю і перцем. Готуйте, помішуючи, до тих пір, поки фарш не змінить колір з рожевого на сірий, 5-7 хв. Крок 9
Для мусаки відварену картоплю остудіть, очистіть і наріжте скибочками завтовшки 5 мм. Крок 10
Помідори наріжте кружальцями такої ж товщини, як і картопля. Крок 11 В змащену маслом вогнетривку форму викладіть шарами половину картоплі. Крок 12
На картопля покладіть фарш рівним шаром. Крок 13
На фарш – залишився картопля. Крок 14
Мусака без баклажанів неможлива! На другий шар картоплі викладіть баклажани. Крок 15
І завершите збірку мусаки шаром помідорів. Крок 16 Приготуйте білий соус для мусака. Для цього розігрійте в сковороді вершкове масло, додайте борошно і обсмажте, постійно помішуючи, до золотистого кольору, 2-3 хв. Крок 17
Постійно розмішуючи, щоб не утворилися грудочки, поступово влийте молоко. Доведіть до кипіння і проваріть соус до густоти сметани, 3-5 хв. Крок 18
Зніміть сковороду з вогню, додайте сметану і яйце. Приправити мускатним горіхом, сіллю і перцем. Крок 19
Розігрійте духовку до 200 & deg; C. Вилийте соус в форму, злегка постукайте нею об стіл, щоб соус розподілився між інгредієнтами. Крок 20
поставте форму в духовку. Запікайте мусака 35-40 хвилин, поки соус на поверхні не стане красивого золотистого кольору. Крок 21
Розріжте мусака на порції і подавайте до столу в тій же формі, в якій готувалося блюдо. Корисна порада
Можна приготувати менш калорійну мусака з баклажанами, вдавшись до кількох технологічним прийомам і замін. & Nbsp; Наприклад, не обсмажувати баклажани & nbsp; в маслі, а запекти в духовці, картопля замінити запеченим і очищеним солодким перцем, а замість білого соусу на обсмаженої у вершковому маслі борошні використовувати сметану, змішану з яйцем і тертим молодим сиром. & nbsp; Та й готується така мусака простіше і швидше! & nbsp;
Господині на замітку
Баклажани, м'ясний фарш & nbsp; і білий соус – ось неодмінні складові мусака. Яке & nbsp; м'ясо вибрати для фаршу – яловичину, ягнятину або свинину, чи доречний у страві картопля, як & nbsp; будуть представлені помідори – шаром з нарізаних кружками свіжих або приготовані разом з фаршем? Про це можуть з рівним ентузіазмом сперечатися грецькі господині і кулінарні блогери в усьому світі. Хоча це не так уже й важливо! Головне, щоб мусака вийшла смачною, соковитою і ароматною! & Nbsp; & Nbsp;
До речі
На приготування мусака з баклажанами і картоплею доведеться витратити досить багато часу – це факт. Але, з іншого боку, її можна приготувати заздалегідь, повністю остудити, нарізати акуратними порціями і розігріти в духовці. Від цього вона тільки виграє, оскільки всі смаки встигнуть об'єднатися, соус стабілізується, і порційні шматочки & nbsp, не будуть розповзатися, як якщо б ви різали гарячу мусаку. & Nbsp; До речі, запікати мусаку краще в прямокутній формі, щоб було зручніше нарізати мусака рівні порції. & nbsp;
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!