Макова начинка для випічки. Універсальний рецепт

Я часто використовую цю макову начинку для різноманітної солодкої випічки. Це і булочки, і пироги, і пляцки та торти, рулети, кекси, пампушки, млинці, вареники. Макова начинка з горіхами чи ізюмом чудово смакує. Я хочу поділитись своїм швидким способом як приготувати макову начинку. Цей простий рецепт перевірений досвідом. Макова начинка за ним, підійде практично до будь-якої солодкої випічки

В першу чергу хочу сказати, що мак для начинки потрібно вибирати свіжий. Бо старий мак має неприємний характерний запах та присмак. З такого маку нічого смачного не вийде. Тому, при виборі маку, звертайте увагу на дату виготовлення. Також мак повинен бути розсипчастий, зернятка не мають злипатись. Це свідчить про погану якість цього продукту.

Як запарити мак

Щоб швидко запарити мак, спочатку його потрібно перемолоти в кавомолці. Також можна скористатись блендером. Я завжди перемелюю тільки сухий мак, до того як його варити. Це набагато пришвидшує процес приготування. Адже макові зернятка подрібнені, тому не потрібно багато часу, щоб вони зготувались. Мушу зауважити, що не потрібно занадто ретельно мак молоти. Нам не потрібен маковий порошок))) Треба тільки трохи подрібнити. Це кілька секунд у кавомолці – і готово. Тепер заливаємо наш мелений мак водою, щоб вона зрівнялась з маком. Якщо води забагато, то доведеться довго чекати, поки вона википить. Тоді мак перевариться. Каструлю для запарювання маку беремо антипригарну. Ставимо мак на маленький вогонь. Варимо, постійно помішуючи кілька хвилин. В мене це займає приблизно 5 хв. Вода википає, мак трохи підсушується. Не треба пересушувати! Запарений мак має бути трохи вологим. Коли він вистигне, то вбере зайву вологість. Отже, знімаємо з вогню, накриваємо кришкою і охолоджуємо. Все, основа для макової начинки готова.

Деякі господині спочатку запарюють мак, потім перемелюють на м’ясорубці. На мою думку, цей спосіб приготування занадто складний і трудоємкий. А результат той самий. Таким способом користувались наші бабусі, коли ще не було такої побутової техніки, як блендер та кавомолка. А в часи, коли ще м’ясорубку не всі мали, то запарений мак перетирали у ступі, за допомогою макогона. В наш час це вже не актуально. Набагато легше і швидше змолоти сухий мак, а потім запарити, ніж навпаки. Як на мене, результат від цього стає тільки кращим.

Щоб приготувати макову начинку для випічки, потрібно додати до запареного охолодженого маку – яйця, масло, крохмаль, цукрову пудру. На 1 склянку сухохого маку додаємо 3 ст.л. цукрової пудри чи 2 ст.л. меду, 1 ч.л. крохмалю, 1 яйце та 2 ст.л. вершкового масла. За бажанням додаємо ще ізюм, горіхи, чорнослив, курагу. Якщо, наприклад, це буде начинка для млинців, то яйця та крохмаль додавати не треба. Сирі яйця і крохмаль додаємо тільки до тої начинки, яка буде випікатись. Ось і все, смачна макова маса готова. Як бачимо, це зовсім не складно.

Пляцок з маком “Чеський”

2.8/5 (5 Reviews)