Як прикрасити паску

З давніх-давен українські господині на Пасха пекли та прикрашали паски. Існує багато традицій не тільки з випікання пасок, а саме з їх прикрашання. Паску освячували в церкві, тому до цієї святкової випічки завжди ставились з великою повагою та увагою. Ця святкова здоба мала прирашати собою Великодній кошик, бути не тільки смачною, але і обов’язково гарною. Хоча пекли їх багато, але з поміж усіх інших, для освячення вибирали найкрасивішу та найрівнішу пасочку. Господині вірили, що якщо паска вдасться негарною – потрісканою чи “горбатою”, то і цілий рік, до наступного Великодня, пройде невдало. Але найбільше пасхальною випічкою тішились діти. Є звичаї, коли  пекли паску окремо для кожного члена сім’ї. Дитячі паски пркрашали жайворонками та колосками з тіста. Для старих людей – робили на пасці хрест і символічне “ХВ”, що означає “Христос Воскрес” та свято Пасха. Є кілька способів прикрашання пасок. Паска в Україні, залежно від територіальних особливостей, може бути прикрашена збитими білками та кольоровим пшоном чи маком. На Зхідній Україні традиційно прикрашають паски тістом. Сирну пасху зазавичай прикрашають сухофруктами, цукатами, горіхами. В мене є кілька ідей як прикрасити паску. А також покрокові фото з ними.

1. Паска, прикрашена тістом.

Мені цей спосіб найбільш близький, бо саме так прикрашає паску моя бабуся. І я з дитинства, скільки себе пам’ятаю, допомагала їй у цьому. Прикрашати паску тістом – було для мене одним з найцікавіших занять.

Кожна пикраса  з тіста на пасці, має своє певне тлумачення. Коси символізують достаток, добробут, родину.  Голуби з тіста – мир, Святий Дух. Незаміжнім дівчатам на пасках робили двох голубів, щоб були в парі. Дубові листочки означають чоловочу силу та міцність. Квіти, зокрема троянди (ружі) – жіночу вроду. Жайворонки, закручені вісімкою – працьовитість, молодість. Колоски – ріст, здоров’я, родючість.

Ось фото пасок, прикрашених тістом. Це троянди з тіста, колоски та дубові листочки. А також дитяча паска з пташками. Всі прикраси на паску виготовлені з прісного тіста: вода + чуть солі + мука. Замішуємо еластичне тісто. Для того, щоб зробити колосок, відриваємо невеличкий шматочок тіста. Скручуємо його в джгут, довжиною 3-5 см. Запихаємо зубочистку в цей джгут, приблизно до середини. З допомогою ножиць, робимо надрізи по колу, як на фото, формуючи колос.

Щоб зробити троянду з тіста, спочатку потрібно відірвати від нього кілька (5-7) однакових шматочків. Скатати з них кульки. Та розплющити ці кульки пальцями – це будуть листочки троянди. Можна зробити листочки для троянди з тіста з допомогою невеличкої рюмки. Далі перший листочок скручуємо в “трубочку”. До нього, по колу, чіпляємо інші листочки. Зверху кожен листочок поравляємо, притискаючи кінчик та відгинаючи його на зовні. Таким чином, формуємо троянду. Листя на паску вирізаємо спеціальними формами, або ж ножицями чи ножем. Зубочисткою робимо”жилки” листочка. Так само робимо букви “ХВ”.

Є два варіанти як прикріпити прикраси на паску. Перший – це покласти їх на змащену жовтком паску перед самим випіканням. Цей варіант не підходить, якщо прикраси великі чи їх досить багато.В такому випадку, всі прикраси, під час випікання, можуть “провалитись” від своєї ваги . Недоліком цього способу є і те, що прикраси на пасці можуть зміститись у духовці, коли тісто підросте. Другий спосіб – прикріпити прикраси на паску так, як це роблять на короваях. Готові прикраси з тіста викласти на пергамент та запекти у розігрітій духовці кілька хвилин. Потім викласти ці прикраси на вже готову паску. Зафіксувати, змастивши невеликою кількістю білкової глазурі.

2. Паска, прикрашена білковою глазур’ю.

Рецепт білкової глазурі простий : 1 білок + 1 скл. цукру-пудри + 1-3 краплі лимонного соку. Перемішати вінчиком, а потім збити міксером до білого. Чим довше збиваєте – тим густішою стає Ваша глазур. Готову охолоджену паску змастити білковою глазур’ю. Посипати кольоровою посипкою, маком, горіхами  чи будь-чим іншим на Ваш смак. Я прпоную додати до глазурі трішки харчових барвників, та зробити паску в жовто-блакитних тонах національного прапору України. Але краще це зробити, коли попередній шар глазурі висохне. Так візерунок буде виглядати рельєфним. Отже, забарвлену глазур набираємо у целофановий кульок. В кутику робимо невеличкий отвір зубочисткою та розфарбовуємо паску нескладними візерунками з рисочок та крапочок, як на фото. Насправді, тут відкривається безмежний простір для фантазії. Візерунки можна робити найрізноманітнішими, як і кольори глазурі.

Дитяча паска.

Для мене дитяча паска є особливою. Адже дітки її так чекають. І я старюсь залучати своїх дітей до процесу приготування, як колись бубуся залучала мене. Щороку, ми разом з дітьми прикрашаємо паску.  В нас час є дуже багато різноманітних готових продуктів, якими можна прикрасити паску, і особливо дитячу. Це різні кольорові посипки для паски, кокосова стружка, шоколад, їстівні намистинки та перлинки, желейні цукерки, цукати, зефір, горіхи, цукрові пасхальні прикраси. Готові прикраси на паску з мастики можна придбати на ринку чи зробити їх власними руками. Також, рекомендую зробити паску для дітей у вигляді кроля чи зайчика. Як приготувати дитячу паску у вигляді кроля – рецепт з фото дивіться тут. Ще можна скористатись спеціальними силіконовими формами для паски. Або використати форми для кексів. Сучасна дитяча паска, в моєму розумінні – це приємне та цікаве проведеня часу з дітьми, певний спосіб самовираження малечі та, разом з тим, передавання чудових українських традицій.

3. Сирна пасха.

Сирну паску готують у спеціальних формах. Вони є прямокутними, що символізують гріб Христа. Та мають на собі зображення хреста і симолічний надпис “ХВ”, що означає Христове Воскресіння, перемогу життя над смерттю.

Сирну паску можна пригтувати в домашніх умовах, навіть якщо Ви не маєте спеціальної форми. Можна замінити її, наприклад, відповідною картонною коробкою, обмотаною ззовні та в середині харчовою плівкою. Для приготування творожної пасхи можна також використати керамічний та скляний посуд різних форм.

Прикрасити сирну паску можна цукатами, чорносливом, курагою ізюмом, виклавши з них візерунки. Чудово виглядають візерунки з зернят гранату та желейних цукерок різних кольорів. Для сирної паски добре підходять прикраси з шоколаду, які можна зробити своїми руками. Для цього розтопіть шоколад у мікрохвильовці, додайте 1 столову ложку молока, перемішайте. Ще раз підійгрйте у мікрохвильовці чи на водяній бані. Тепер заливаємо шоколад у спеціальні форми. До речі, можна скористатись дитячими формами для ліпки, якщо спеціальних форм для шоколаду у Вас нема. Розтопленим шоколадом, з допомогою кндитерського кулька, можна зробити на пергаменті різні візерунки. Коли шоколад застигне- зняти його з пергаменту. Прикраси з шоколаду готові. Залишилось тільки викласти їх на пасху.

Гарних, пишних та смачних Вам пасок! З Великоднем Вас! Христос Вокрес!

Дивіться також:

Як приготувати паску “Баранчик

0/5 (0 Reviews)