Інгредієнти:
На 1,5 л. | |
---|---|
пшениця | 1,5 скл. |
мак | 1 скл. |
горіхи | 1 скл. |
ізюм | 1 скл. |
мед | 100 г |
халва | 200 г |
Рецепт куті дістався мені від бабусі, яка навчила мене готувати з любов”ю. І зізнаюсь без зайвої скромності, що кутя у мене виходить дуже добре!!!)) Вміру солодка, вміру густа, не суха, не розварена, з яскравим смаком маку, горіхів та родзинок. До куті я також додаю халву. Саме халва надає потрібної консистенції, вона ніби змащує цю пісну страву. А ще апетиний запах соняшникового насіння, підкреслює смак натуральних інгредієнтів, які входять до рецепту справжньої куті. Моя бабуся завжди готувала кутю “на око”. І виходило бездоганно. Я ж вивела для себе пропорцію, з якою хочу поділитись із Вами. За цим рецептом кутя завжди виходить вдало, саме така, як треба – нічого зайвого! Ось рецепт куті з фото та відео.
Як приготувати кутю
Насправді рецепт різдвяної куті дуже простий. Але тут надзвичайно важливо , щоб всі продукти були якісними.
1.Пшениця. Купляємо спеціальну пшеницю для куті в перевірених виробників. Вона має бути свіжою, не старою, герметично упакована. Ніколи не купляю кутю на вагу, оскільки так вона неправильно зберігається, може відсиріти чи ввібрати посторонні запахи. Отже, 1 скл. куті замочуємо у холодній воді на ніч. Так пшениця віддасть зайву гіркоту і швдше потім звариться. Зранку воду зливаємо, промиваємо збіжжя ще декілька раз, додаємо щіпку солі, та ставимо варити на помірному вогні. Точно не скажу Вам скільки часу потрібно для приготування пшениці на кутю. Ні скільки треба води. Це все індивідуально, залежно яка у Вас пшениця. Але тут все просто.Коли пшениця по-трохи розвариться, стане м”якою – готово. Тільки не пересушіть! Замало води – доливаємо, забагато – хай википає ще. В результаті каша повинна бути з рідиною, але однорідна, як у відео.
2. Мак. Щодо маку, то рецепт приготування макової маси детально можемо подивитись ТУТ. Якщо коротко, то потрібно змолоти мак на кавомолці, потім запарити його. До речі, мак також відіграє важливу роль у приготуванні куті. Його також слід ретельно вибирати, особливу увагу звертати на дату виготвлення та умови зберігання маку.
Мак запарили, остудили -додаємо до готової пшениці.
3. Мед. Для куті використовуємо тільки натуральний свіжий мед. Без компромісів! Якщо Ваш мед твердий, розтоплємо його до рідкого стану на водяній бані.
Додаємо мед до куті.
4. Родзинки. Використовуємо родзинки невеликого розміру. Великі родзинки не доцільно брати, оскільки вони занадто яскраво виражені у куті. Спочатку ізюм промиваємо, заливаємо кип”ятком на 5-10 хв. Воду зливаємо, обсушуємо паперовим рушником чи серветкою.
Додаємо родзинки до куті.
5. Горіхи. Грецькі горіхи ріжемо ножем на середні шматочки. Саме ріжемо. Тоді шматочки горіхів будуть цільними і потрібного розміру. Ну, принаймні, у мене по-іншому не виходить.
Додаємо горіхи до куті.
6. Халва. Беремо халву без домішок, кришимо її виделкою.
Додаємо до куті халву і ретельно перемішуємо все. Зберігаємо у креамічному чи скляному посудів холодильнику. З цієї пропорції у мене виходить 1,5 л банка куті.
Смачної Вам Куті Та Веселої Коляди!
Христос Рождається! Славімо Його!
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!