Рецепт паски на йогурті

Інгредієнти:

Тісто для паски
молоко 1 скл.
дріжджі свіжі 50 г
цукор 0,5 скл.+1ст.л.
сіль щіпка
йогурт 0,5 л
мука 7,5 скл.
жовтки 5 шт.
ванільний цукор 12 г
олія 3 ст.л.
Білкова глазур
білок 1 шт.
цукор-пудра 1 скл.
харчові барвники 2 шт.

Минулого року випробувала для себе новий рецепт паски на йогурті. Хоча мені більш звична безопарна паска на молоці, але, мушу визнати, що рецепт паски на йогурті вартий уваги. І я впевнена, багатьом господиням він сподобається більше. Тісто для паски готується на опарі. Але досить швидко. Не вимагає багато зусиль для приготування. Добре підростає. Паска виходить пухка і запашна. Виходить піддатливе дріжджове тісто для паски, а можливо і для іншої дріжджової випічки. Таку пасочку можна прикрашати тістом, пасхальними прикрасами з мастіки чи білковою глазурь’ю, як у мене на фото. Рекомендую спробувати цей рецепт і урізноманітнити свій Великодній стіл гарною паскою на йогурті.

Як приготувати

Готуємо опару для паски. 1 скл. молока підігріти до температури приблизно 40 град. Додати 1 ст.л. цукру та щіпку солі, розмішати, поки розчиниться. Додати 2 ст. л. муки, перемішати. Накрити серветкою та залишити у теплому місці на 30-40 хв (Я ставила мисочку з опарою на батарею). На поверхні з’являться великі бульбашки. 

Окремо готуємо тісто для паски. Для цього 0,5 л. йогурту (бажано домашнього без наповнювачів) підігріти до кімнатної температури. Додати 0,5 скл. цукру, 1п. ванільного цукру, 5 жовтків та 3 ст.л. олії. Ретельно перемішати все вінчиком. Додати 2,5 скл. муки, замісити не дуже густе тісто. Додати готову опару. Ще раз все добре вимісити. Я зробила це з допомогою міксера.На цьому етапі можна додати ізюм, лимонну цедру, цукати  чи будь-який інший наповнювач за бажанням. Додати ще 3 скл. муки та вимісити тісто до об’єднання компонентів. Довго місити не потрібно – 5 хв. Залишити тісто підходити у теплому місці на 1 год. Готове тісто набираємо у форми для пасок. Щоб не “забивати” тісто мукою, змащуємо руки олією. Запонюємо не більше 1/3 форми. Залишаємо підростати у формах 30-40 хв. Зверху паски змастити жовтком кімнатної температури. Випікати у розігрітій до 190 град духовці. Час випікання маленької паски приблизно 40 хв, великої – 1 год 10 хв. Готовіність перевіряємо, ввіткнувши дерев’яну паличку. Якщо паличка суха і тісто до неї не прилипає – паска готова.

Як прикрасити паску

Білкова глазур для паски. 1 білок + 1 скл. цукрової пудри перемішати вінчиком до однорідності. Збити міксером до білого. Чим довше збиваєте – тим густішою стає глазур. Готовою глазур’ю змастити паску заерху. Залишити підсихати. Я вирішила прикрасити паску у стилі вишиванки в ораннжево-салатовому кольорі. Для цього поділила глазур, що залишилась на дві частини. У 2 ст. л. води розвела сухий порошковий барвник зеленого і так само оранжевого кольору. Кілька рапель барвника додала до білкової глвзурі. Перемішала. У твердому целофановому кульку в кутику зробила маленький отвір зубочисткою. Набрала в кульок глазур, зав’язала резинкою. І нанесла орнамент маленькими крапочками, як на фото.

Смачної паски! З Великоднем Вас!

0/5 (0 Reviews)