Болгарський козунак & mdash; по суті своїй близький родич нашого традиційного паски: і той, і інший може похвалитися великою кількістю здоби. Але різниця між ними все-таки є! Завдяки особливій формуванні & mdash; коли тісто розтягується в два джгута, які потім сплітаються і викладаються вигляді вінка, текстура козунака стає шаруватої, що самим чудовим чином відбивається на смаку випічки. Пам'ятайте, що в процесі приготування важливо не поспішати і дати тісту гарненько підійти. Тоді болгарський козунак точно справить фурор серед близьких і гостей, запрошених до вашого великоднього столу.
& nbsp;
Інгредієнти
- 10 яєць
- 5 жовтків
- 200 мл вершків жирністю 20%
- 100 мл молока
- 350 г солодковершкового масла
- 100 мл рослинного масла (можна горіхового)
- 2 кг борошна
- 500 г дрібного світло-коричневого цукру
- 50 г ванільного цукру
- 150 г рубленого мигдалю
- 60 г свіжих дріжджів
- 1 ч. л. солі
Покроковий рецепт приготування
Крок 1
Для опари тіста козунака розкришите дріжджі і розчиніть їх в & nbsp; теплом (37 ° С) молоці з дрібкою цукру. Коли дріжджі запінили, у великій мисці збийте 4 яйця з вершками, додайте 150 г цукру, сіль і & nbsp; 200 & nbsp; г просіяного борошна, змішайте з & nbsp; дріжджами, накрийте і & nbsp; залиште в & nbsp; теплому місці на & nbsp; 1,5 год. Крок 2 < p>
Збийте жовтки з & nbsp; рештою яйцями і цукром, змішайте з опарою, втрутився 1200 г борошна, вимісити. Накрийте і & nbsp; залиште на 2 & nbsp; ч. Вийміть масло з & nbsp; холодильника. Крок 3
Просійте борошно, що залишилося разом з & nbsp; ванільним цукром, викладіть в тісто козунака і & nbsp; місите, розтягуючи і & nbsp; збираючи. Тісто має набути однорідну консистенцію. Крок 4
Влийте рослинне масло в & nbsp ; миску і, & nbsp; занурюючи в нього руки, продовжуйте вимішувати тісто, поки масло не & nbsp; скінчиться. Потім по & nbsp; шматочку вмесіте м'яке вершкове масло, вимішують 10 хв. Потім відбийте тісто про робочу поверхню (раз & nbsp; 50). Сформуйте з & nbsp; тіста кулю. Крок 5
Покладіть тісто козунака в & nbsp; чисту каструлю або таз , накрийте і & nbsp; залиште підходити на & nbsp; 5 & nbsp; ч. Потім вмішати в & nbsp; тісто горіхи, розділіть його на & nbsp; 3 & nbsp; частини, кожну розтягніть в & nbsp; джгут. Крок 6
Сплетіть з джгутів косу і покладіть в круглу форму з отвором посередині. Дайте підійти, 30 хв. Змастіть жовтком, змішаним з розтопленим маслом, і випікайте козунак при 180 ° С 35-40 хв. Корисна порада
В тісто болгарського козунака цілком можна додати і ваші улюблені сухофрукти, а також цукати. Відмінно підійдуть, наприклад, традиційний родзинки, дрібно нарізана курага або в'ялена журавлина.
До речі Саме слово & laquo; козунак & raquo; не є болгарським. Історики кулінарії стверджують, що воно прийшло в країну разом з самим паскою лише на початку XX століття, швидше за все, з Румунії.
& nbsp;
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!