КУЛИЧ «Шоколадний з лимоном і імбирний цукати» ВІД ОЛЕНИ БОН

Дуже м'який дріжджовий паска з шоколадно-пряниковим смаком і ароматом, на основі розтопленого молочного і гіркого шоколаду, червоного вина і рому, з додаванням лимонних і імбирних цукатів і волоських горіхів, з ніжною шоколадною глазур'ю … Його оригінальний рецепт, який був записаний ще в моїй старій кулінарній книзі, мене не дуже влаштовував, оскільки, незважаючи на всі витрати і зусилля, по ньому паску виходив швидше схожим на хліб, ніж на справжню святкову випічку. Довелося добре попрацювати над ним і доопрацювати, щоб тепер можна було запропонувати підсумковий варіант Вам. Спосіб приготування такого паски максимально простий. Його тісто можна зробити як методом & laquo; холодної вистоювання & raquo; (Як інший мій паску & quot; Давидовський & quot; – kulich-davydovskij), так і звичайним & ndash; в теплому місці або при кімнатній температурі.

КУЛИЧ & laquo ; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

паска x Інгредієнти

  • яйця – 7 середніх або великих (загальною вагою близько 480 г )
  • пшеничне борошно вищого сорту – 750 г
  • цільнозерновий пшеничне борошно тонкого помелу або додатково пшеничне борошно вищого сорту – 70 г
  • дріжджі – 1 пачка (7 г) сухих або 15 г свіжих
  • молоко 3,5% жирності – 130 мл
  • цукровий пісок – 250 г
  • вершкове масло – 50 г
  • гіркий шоколад (75-80% какао) – 50 г
  • молочний шоколад – 100 г
  • темний або світлий ром (наприклад, Bacardi) – 50 мл
  • червоне сухе вино або кагор – 50 мл
  • очищені ядра волоських горіхів – 120 г
  • цукати: 80 г лимонних або 30 г лимонних + 50 г імбирних
  • невеликий лимон – 10 мл соку + ½ його цедри
  • мелена кориця – 1 ч. л. з великою гіркою
  • мелена гвоздика – ½ ч. л.
  • сіль – ½ ч. л.

Для глазурі і прикраси:

  • молочний шоколад – 100 г
  • лимонні цукати – трохи

Для змащення верху (необов'язково):

  • жовток від 1 середнього яйця вагою близько 65-68 г
  • молоко 3,5% жирності – 1 ч. л.

Покроковий рецепт ПРИГОТУВАННЯ

Крок 1

 КУЛИЧ & laquo; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

Вершкове масло заздалегідь (за 2-3 години до замісу тіста) вийміть з холодильника, щоб воно стало дуже м'яким, кремоподібним, або безпосередньо перед приготуванням розм'якшіть його в мікрохвильовці. Також заздалегідь вийміть яйця. Шоколад, вино і ром також повинні бути кімнатної температури. Крок 2

КУЛИЧ & laquo; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

В окремі ємності відміряйте необхідну кількість борошна (звичайної і тонкого помелу) з сіллю; цукрового піску і спецій. Крок 3

КУЛИЧ & laquo ; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

Розтопіть шоколад на водяній бані, потім зніміть з неї і відставте в сторону до вживання. Крок 4

КУЛИЧ & laquo; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

Відміряйте потрібну за рецептом кількість молока і підігрійте в сотейнику або алюмінієвої мисці на невеликому вогні до теплого стану (40 ° С). Всипте в нього сухі або розкришите свіжі дріжджі і дайте їм намокнути хвилин 5. Крок 5

 КУЛИЧ & laquo; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

Завесьте і поріжте на середні шматочки волоські горіхи і цукати і обсипте їх 1 ст. л. борошна із загальної кількості, отмеренного раніше. Добре перемішайте. Крок 6

КУЛИЧ & laquo; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

Яйця розбийте в більшу (обсягом не менше 3,5 л) ємність для замісу тіста і збийте міксером зі звичайними віночками в пишну піну, потім підсипте до них ½ отмеренного в п. 2 цукрового піску, збийте і введіть залишок цукру. Знову все збийте до пишності. Крок 7

КУЛИЧ & laquo; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

Вилийте до яєць молоко з дріжджами. Перемішайте міксером на середній швидкості. Крок 8

КУЛИЧ & laquo ; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

у 2-3 прийоми введіть в тісто ½ отмеренной в п. 2 борошна з сіллю, а також всі спеції, попередньо просіюючи все через сито. Ретельно все змішайте, щоб позбутися від грудочок. Тісто вийде густуватої. Крок 9

КУЛИЧ & laquo ; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

Додайте в тісто розтоплений і охолоджений шоколад і розм'якшене вершкове масло. Перемішайте вміст ємності до однорідності, потім по черзі введіть ром, вино і лимонний сік з цедрою, кожен раз все ретельно перемішуючи. Крок 10

КУЛИЧ & laquo; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

Змініть віночки на міксері на віночки для дріжджового тіста і порціями (в 2-3 прийоми) введіть в тісто решту борошна, також просіюючи і кожен раз вмішуючи її міксером на невеликій швидкості. Крок 11

КУЛИЧ & laquo; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

Додайте в тісто цукати і горіхи разом з борошном, в якій Ви їх обваляли. Після цього обер залишки не промісити борошна з країв миски і знову все змішайте, дістаючи при цьому віночками міксера до дна ємності. Тісто вийде сильно липким. Крок 12

КУЛИЧ & laquo; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

Готове тісто перекладіть (бажано за допомогою спеціальної силіконової лопатки або скребка) у велику каструлю (обсягом близько 4-5 літрів), розрівняйте його поверхню, закрийте харчовою поліетиленовою плівкою і залиште для вистоювання в теплому місці на 2-2,5 години або, якщо ви вибрали «холодний спосіб», приберіть в холодильник годин на 8-12 (але не більше 12). Примітка: Подальший порядок дій при другому способі – см. В рецепті “Паска” Давидовський “. При расстойке в холодильнику тісто не сильно збільшується в об'ємі. Крок 13 Увімкніть духовку і нагрівайте її до цифри 3-3,5 (близько 170-190 ° С), при необхідності попередньо опустивши ґрати на один рівень від середнього, т. к. паски будуть збільшуватися при випічці. Крок 14

 КУЛИЧ & laquo; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

Поки тісто підходить, підготуйте паперові формочки. Що піднялося тісто опустіть (обомніте) за допомогою спеціальної кулінарної лопатки і розкладіть по наявних форм (заповнюючи їх не більше ніж на ⅓-½). Вирівняйте по можливості поверхні майбутніх пасок. Зазвичай я розподіляю тісто за допомогою ваг по 400 г на 4 форми, а залишок (вагою близько 450 г) кладу в залишилася останню більшу форму. Крок 15

КУЛИЧ & laquo; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

Додайте форми на одному або декількох деках (по можливості так, щоб вони не стикалися між собою). Закрийте формочки зверху звичайним тканинним або паперовим рушником або поліетиленовою плівкою і дайте тісту підійти в теплому місці (без протягів) і піднятися на ¾ висоти формочок або трохи вище. Це може зайняти близько 1,5-2 годин. Крок 16

КУЛИЧ & laquo ; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

Коли тісто добре підніметься, і його обсяг збільшиться, поставте паски в духовку. Випікайте їх на цифрі 3-3,5 (близько 170-190 ° С) хвилин 45 або відповідно до рекомендацій в інструкції до Вашої духовці для випічки дріжджового тіста. Готовність пасок можна визначити, проткнув їх дерев'яною паличкою – якщо тісто до неї не прилипає, паска готова. Намагайтеся не грюкати дверима духовки, перевіряючи паски або витягуючи їх з неї, т. К. Вони можуть від цього осісти. Порада: При бажанні через 25-30 хв. після початку випічки Ви можете змастити верх пасок яєчним жовтком, збитим з 1 ч. л. молока – для блиску. Крок 17

КУЛИЧ & laquo; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

Готові паски акуратно вийміть з духовки, закрийте паперовими рушниками і дайте їм повністю охолонути прямо на деку при кімнатній температурі, оберігаючи від протягів. Крок 18

КУЛИЧ & laquo; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

Коли паски вистояться – через 20-24 години після випічки, їх можна покрити шоколадною глазур'ю. Перед цим паперові форми можете зняти і обрізати у пасок підгорілі місця або ж прикрасити паски прямо в формах. Крок 19

КУЛИЧ & laquo; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

Для глазурі шоколад розтопіть на водяній бані і тут же змастити їм за допомогою ложки верх пасок. Цукати поріжте на невеликі ромбики і викладіть в довільному порядку на глазур. Дайте глазурі висохнути не менше 3 годин при кімнатній температурі, нічим не закриваючи. Будьте обережні – поки глазур не застигла, будь-який дотик залишить на ній сліди. Крок 20

КУЛИЧ & laquo; ШОКОЛАДНИЙ з лимоном і імбирний цукати & raquo; ВІД ОЛЕНИ БОН

Готові паски можна зберігати при кімнатній температурі, прикривши паперовою серветкою, близько 7 днів. Згодом їх м'якуш підсохне і стане розсипчастим, але не менш смачним, ніж свіжий. Паски, залишені в паперових формах, довше збережуть свою м'яку структуру. Крім того, Ви можете зберігати готові паски в холодильнику в окремих закритих поліетиленових пакетах (паперові форми при цьому знімати не потрібно), а перед подачею конкретного паски зняти пакет і форму, обрізати при необхідності підгорілі низ і краю і дати йому постояти при кімнатній температурі 1 -1,5 години. Корисна порада

Щоб домогтися оптимального результату, використовуйте для приготування паски тільки якісні інгредієнти, зокрема, вершкове масло з натуральних вершків і шоколад, в складі якого відсутні замінники і еквіваленти какао-масла (дешевші і не дуже корисні для здоров'я людини пальмова або кокосова олії).

Господині на замітку

PS Для випічки на дане кількість тіста знадобляться 4 одноразові спеціальні пекарські форми з вощений паперу об'ємом для 350 г тесту і 1 на 400 г тесту або інші, наявні у Вас в наявності аналогічного обсягу.

0/5 (0 Reviews)