На Пасха ми спекли грецький великодній хліб Лампропсомо. Багато хто звик називати його цурекі. Це зовсім не хала, це неможливо ароматна випічка. В оригіналі такої божевільний аромат дають грецькі спеції-махлебі і мастика. Але в російських реаліях їх відмінно замінили кардамон і розмарин (він дає хвойний аромат як і смола мастика). Плюс апельсинова цедра і насіння кунжуту зверху. Дуже яскраво, святково і незабутньо!
Зустрічаємо Пасха красиво x Інгредієнти
- вода1 100 мл
- мука1 30 г
- дрожжі1 7 г
- сахар1 10 г
- молоко 100 мл
- сахар2 50 г
- вершкове масло 50 г
- яйце 3 шт.
- мука2 620 г
- сіль 5 г
- сахар2 110 г
- кардамон 15 шт.
- цедра 2 ч.л.
- орегано 1 ч.л.
- кунжут 3 ч.л.
Покроковий рецепт приготування
Крок 1
< img class = "aligncenter" src = "/wp-content/uploads/2021/04/grecheskij-pashalnyj-hleb-a6b8e3d.jpg" alt = "ГРЕЦЬКИЙ ВЕЛИКОДНІЙ ХЛІБ" />
Поставить опару.Для цього змішати інгредієнти 1 і залишити на 30 хвилин до появи бульбашок. Крок 2
Очистити зернятка кардамону і перемолоти їх разом з цукром, що залишився і розмарином в млинку/кавомолці. Крок 3
Підігріти в сотейнику до розчинення цукру і шматочків масла молоко, половину Сахара2 і вершкове масло. Злегка остудити і ввести яйця. Перемішати. Додати сухі інгредієнти. Добре вимісити протягом 10 хвилин, до еластичності тіста. Додати перемелені спеції і ще вимішувати 3-5 хвилин. Крок 4
Бродіння протягом 60 хвилин. Далі розділити тісто на шматочки по 200г. Подкатать і залишити відпочити на 20 хвилин. Крок 5
Можете зробити кульки різного розміру для різної форми готової випічки. Крок 6
Сформувати джгутики і сплести їх в коси (3-х або 4-х джгутові) Крок 7
Після формовки виробів залишити на расстойку на 60 хвилин. Крок 8
Змастити яйцем, посипати кунжутом. Для автентичності вставити варені яйця. Випікати при 160С протягом 30 хвилин. Корисна порада
Зберігайте в контейнері, до 10 днів. Можна випікати і без яєць.
Господині на заміткуНе бійтеся перекласти спецій. Цей хліб настільки ароматний і гармонійний, що сподобається абсолютно всім. Можна додати на 50г.больше цукру, щоб вийшла солодка випічка.
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!