КЛАСИЧНА ВЕЛИКДЕНЬ

Без класичної паски святкування Світлого Воскресіння Христового просто немислимо! Це ритуальне блюдо своєю формою символізує Голгофу, на якій був розіп'ятий & nbsp; Ісус. Чому паску готували саме з сиру? Деякі дослідники вважають, що справа в сакральному значенні продукту: в ньому зосереджена вся суть молока. Саме тому наші предки здавна використовували сир для проведення тих чи інших обрядів, наприклад, з метою залучення хорошого врожаю. Щоб приготувати справжню класичну паску вам знадобиться спеціальна форма & mdash; пластикова або дерев'яна. На бічних поверхнях її зображені символи, які нагадують про відомі події біблійної історії: хрест, спис, літери ХВ (& laquo; Христос воскрес & raquo;), сходи на небо, голубка, гілочка з листочками і яйця. Всі вони в результаті віддрукуються на сирної паски & mdash; якщо ви будете в точності дотримуватися технологію, описану в рецепті.

КЛАСИЧНА ВЕЛИКДЕНЬ

Інгредієнти

  • сир в міру сухий жирністю 9% – 1 кг
  • вершкове масло – 200 г
  • вершки жирністю 33% – 300 г
  • жовтки – 8 шт.
  • мелкокристаллический цукор – 200 г
  • стручок ванілі – 1 шт.
  • прянощі за смаком – 2-3 щіпки
  • родзинки без кісточок – 60-80 г
  • жменю цукатів з цитрусових або вишні

Покроковий рецепт приготування

Крок 1

Сир для класичної паски викласти в мішечок з марлі чи тканини. Розмістити між двома дошками і поставити їх з невеликим нахилом. Зверху помістити вантаж вагою не більше кілограма (наприклад, каструлю з водою), залишити на 4-6 ч. Зазвичай виходить від 50 до 100 г сироватки, в залежності від вологості сиру. Крок 2

КЛАСИЧНА ВЕЛИКДЕНЬ

Вершкове масло для паски розтопити в сотейнику на мінімальному вогні, дати постояти і злити з осаду, залишивши тільки верхню жовту фракцію. Віджатий сир викласти в каструлю з товстим дном. Додати в сир розтоплене масло, потім вершки. Суміш ретельно розтерти до однорідності. Крок 3

Каструлю з сирною масою для класичної паски поставити на водяну баню – в каструлю, наполовину наповнену водою. Довести до кипіння на невеликому вогні. Ретельно перемішувати суміш дерев'яною лопаткою або ложкою. Каструлю з сирною масою кришкою не закривати і захищати від попадання всередину води. Крок 4

КЛАСИЧНА ВЕЛИКДЕНЬ

Жовтки пропустити через сито , звільняючи від плівок і «вузликів», ретельно розтерти в мисці з цукровою пудрою або цукром дочиста. Крок 5

КЛАСИЧНА ВЕЛИКДЕНЬ

Як тільки над сирною масою з'явиться пар, а сама вона стане рідкуватий, додати розтерті з цукром жовтки. Продовжувати перемішувати масу для паски, не допускаючи її розшарування. Крок 6

КЛАСИЧНА ВЕЛИКДЕНЬ

Стручок ванілі розрізати вздовж і вискоблити тупим боком ножа насіння з м'якоттю. Розтерти насіння в ступці з невеликою кількістю цукру. Якщо в пасці будуть використані інші прянощі, підготувати їх, розтерши в пудру. Крок 7

Додати цукор з ваніллю в сирну масу для паски, а також обидві половинки стручка і розтерті прянощі. Продовжувати варити масу на водяній бані, постійно помішуючи, 30 хв. Крок 8

КЛАСИЧНА ВЕЛИКДЕНЬ

Ізюм для паски промити і обсушити (він не повинен бути мокрим). Вийняти з сирної маси половинки стручка ванілі, додати цукати і родзинки. Варити все разом ще 10 хв. Крок 9

КЛАСИЧНА ВЕЛИКДЕНЬ

Встановити в банку або каструльці дном вгору форму для паски, вистелену марлею в один шар, розгладити всі складки. Викласти масу в форму, стежачи за тим, щоб цукати і родзинки не опустилися вниз і не забили отвір для стікання сироватки. Маса повинна рівномірно розподілитися в формі, не залишаючи пустот і «бульбашок». Залишити на 2-3 ч. Крок 10

КЛАСИЧНА ВЕЛИКДЕНЬ

Коли маса охолоне і загусне, помістити зверху гніт (близько 500 г). Слід пам'ятати, що форму в кінці приготування треба буде перевернути, тому кількість маси має бути точно за формою, щоб паска не опала при перевертанні. Поставити форму з масою для паски на холод (2-10 ° С) на 24-48 год. Крок 11

Акуратно перевернути форму, розкрити її і зняти марлю. Площиною столового ножа можна легко розгладити нерівності на поверхні паски. Ніякого особливого прикраси класичної пасці не потрібно. Досить просто викласти її на красиве блюдо. Корисна порада

Не переживайте, якщо & nbsp; зварена на водяній бані сирна маса для класичної паски буде занадто рідкою. Вона спочатку ущільнити в процесі охолодження, а потім вже під пресом дійде до ідеального образу.

До речі

Перші сирні паски були далекі від звичного нам класичного вигляду. Справа в тому, що до XVIII століття на святковий стіл ставили просто згусток кислого молока в горщику. І лише потім сирну паску почали приводити & nbsp; до святкового & laquo; знаменника & raquo ;, додаючи сметану, цукор, масло і яйця.
& nbsp;

& nbsp;

0/5 (0 Reviews)