Пасха – це найтепліший і душевний сімейне свято. Що може бути смачніше ніжних і ароматних пасок? З року в рік мама і бабуся печуть паски по сімейним рецептом. Прикраса пасок і яєць – особливий обряд, полюбився мені з дитинства. А сам рецепт простий і нехитрий, але такий смачний і рідний!
Така різна Пасха x Інгредієнти
Безе:
- яєчний білок 2 шт.
- цукор 150 г
- сіль 1 щіпка
- лимонна кислота 1 щіпка
Для опари:
- дріжджі сухі 11 г
- молоко 250 мл
- цукор 20 г
- борошно пшеничне 100 г
Для прикраси:
- маршмеллоу Corniche
- полуниця 3 шт.
- кондитерські посипання
Начинка:
- родзинки білий 100 г
- родзинки чорний 100 г
- журавлина сушена 50 г
Тісто:
- яйце куряче 6 шт.
- вершкове масло 350 г
- цукор 450 г
- сіль 10 г
- ванільний екстракт 2 ч . л./Ванілін
- молоко 350 мл
- борошно пшеничне в/с 1 кг
Покроковий рецепт приготування
Крок 1
Щоб паски вийшли смачними, готувати потрібно з хорошим настроєм! Краще почати заміс тесту з ранку, щоб тісто встигло добре піднятися і у вас залишився час для декору і фарбування яєць. Заздалегідь дістаньте всі необхідні продукти з холодильника. Крок 2
Підготуємо начинку. Змішати 200 г родзинок і 50 г сушеної журавлини, ретельно промити і залити окропом для набухання. Крок 3
Підготуємо опару. 250 мл молока підігріти секунд 30 в мікрохвильовці або на плиті приблизно до 30 градусів. Молоко не повинно бути гарячим, щоб дріжджі не загинули. У теплому молоці розчиняємо цукор і дріжджі, додаємо борошно і перемішуємо. Накрити опару харчовою плівкою і поставити в тепле місце для підйому на 20-30 хв. Я ставлю в духовку, розігріту до 50 градусів. Крок 4
Коли опара підійде, починаємо готувати тісто. Жовтки відокремити від білків. Жовтки перетерти з цукром в глибокій ємності поки маса не побіліє. Розтоплюємо 350 г вершкового масла на плиті або в мікрохвильовій печі. Має вийти 1 ст. + 4 ст. л. розтопленого масла. Масло беремо найкраще, що не менше 82% жирності. Крок 5
Білки збити з сіллю до пишної піни за допомогою міксера або віночком. Крок 6
До жовтків додаємо готову опару, збиті білки, тепле молоко і розтоплене масло, ванілін або 1-2 ч. л. ванільного екстракту. Перемішуємо до однорідності. Крок 7
Ретельно просіяти борошно. Замісити м'яке, еластичне тісто. Крок 8
Вимішуємо тісто ретельно, воно буде злегка прилипати до рук і дуже приємне на дотик. Крок 9
Накрити ємність з тістом харчовою плівкою. Поставити тісто підніматися в тепле місце, я поставила в тепле духову шафу. Воно повинно піднятися 2 рази. Коли тісто підніметься 1 раз (приблизно через 1,5 години), воно збільшиться в 2-3 рази, його потрібно обережно обминути і поставити підніматися вдруге. Це займе трохи менше часу, хвилин 40 Крок 10
Коли тісто підніметься вдруге, обережно підмішати ізюм і журавлину, попередньо потрібно злити зайву воду. Добре вимісити тісто. Крок 11
Підготуємо формочки. Форми для випічки застелити пергаментом і змастити олією, можна використовувати паперові форми для пасок. Для цього кількість тесту знадобиться 7-8 форм, все залежить від розміру випічки. Крок 12
Заповнити форми тестом на 1/3 і поставити підніматися втретє в тепле місце на 40 хв. Паски в формі повинні збільшитися в 1,5-2 рази, але не виходити за краї форми. Крок 13
Випікати паску в духовці, розігрітій до 180 градусів 30-60 хв. Час випічки залежить від розміру пасок. Готовність випічки перевіряємо шпажкою. Якщо лучинка виходить з тіста сухою, то паски готові. Щоб шапочка паски не пригоріла можна накрити паски фольгою. Готові паски залишаємо остигати на м'якому рушник, на боці, періодично перевертаючи. Це потрібно щоб паски не пом'ялися. Крок 14
Готуємо глазур – безе. Для безе збити білки з дрібкою солі до утворення пишної піни, потім поступово додати 150 г цукру, збільшуючи швидкість міксера. Додати дрібку лимонної кислоти або лимонного соку і збивати білки до стійких піків. Нанести безе на всі боки паски. Крок 15
Мій найулюбленіший етап в приготуванні пасок – це їх прикраса. З раннього дитинства, коли мама пекла паски, ми з сестрами займалися їх декоруванням. Я ніколи не сприймала магазинні паски тільки тому, що глазур'ю покрита тільки шапочка паски. Вдома ми ретельно змащували все боки паски безе і щедро прикрашали їх різнокольоровими посипаннями. Щоб паски вийшли ще смачніше я прикрасила їх ніжними зефіркамі від Corniche і смачною полуницею. Крок 16
Усім смачних пасок і смачного! Корисна порада
Дуже смачний варіант глазурі з білого шоколаду. Вона виходить дуже ніжна, що тане в роті. Для її приготування потрібно змішати в ємності 90 г білого шоколаду (у мене повітряний білий), чайну ложку рослинної олії і столову ложку молока. Цю суміш потрібно розтопити в мікрохвильовці або на водяній бані, ретельно перемішуючи, щоб утворилася однорідна маса. Якщо з'являються грудки, можна додати ще трохи молока і знову підігріти і перемішати.
Господині на заміткуЩоб сухофрукти були ароматний і соковитою можна з вечора замочити їх в 2 столових ложках коньяку або рому, апельсиновому соку.
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!