Паска за цим рецептом потрібно починати робити в Чистий четвер, тому що тісто вимагає час для нічної вистоювання. Зате результат на сімейному святкуванні перевершив всі наші очікування – вийшов дуже ніжний в міру вологий запашний з вершковим ароматом паску як пекли наші бабусі. Пропоную приготувати його зі мною по кроках, Ви побачите, що це не важко. Вперед!)
Зустрічаємо Пасха красиво x Інгредієнти
- опара:
- борошно пшеничне (будь-яка перевірена) 67 г
- щіпка солі 1 шт.
- вода 50 г
- дріжджі пресовані (свіжі) 7 г
- тісто:
- мука “сильна” (з вмістом білка 13 г на 100гр борошна, може бути Манітоба, фінська і т.д.) 240 г
- сіль 7 г
- цукор коричневий 70 г
- дріжджі пресовані (свіжі) 20 г
- стручок ванілі 1 шт.
- жовтки (4 шт) 74 г
- вершкове масло 90 г
- цукати будь-які (наприклад, родзинки, мене в'ялена журавлина) 180 г
- ром/коньяк 50 мл
- цедра 1 цитруса (у мене апельсин, можна взяти лимон) 1 шт.
- шепотка шафрану/куркуми 1 г
- глазур:
- білок яєчний (1 шт) 30 г
- цукрова пудра 40 г
- мигдальні пелюстки 20 г
Покроковий рецепт приготування
Крок 1
День 1. Робимо опару. А) Змішати теплу (40С) воду і дріжджі, потім ввести муку і сіль. Повинен вийти при перемішуванні липкий клубок тесту (якщо залишаться дрібні грудки при перемішуванні, можна залишити). Б) Перекласти грудку тіста в чисту миску, накрити плівкою і поставити в тепле місце на 2 години. В), що підійшло в теплі тісто потрібно обмять, сформувати пласт і скласти втричі як аркуш паперу. Підвернути кінці в серединці і сформувати кулю. Г) Убіраеьм отриманий “куля” в миску під плівку і відправляємо в холодильник на ніч Крок 2
Заливаємо так само цукати коньяком або ромом, щоб скористатися на наступний день. Як цукатів можна взяти родзинки або вишню сушену або журавлину сушену або в'ялену. Я взяла в'ялену журавлину. На перший день всі роботи з приготування виконані. Ура! Крок 3
День 2. Робимо тісто для паски. За 2 години до приготування паски дістаємо опару з холодильника в тепло. Крок 4
За 10-15 хвилин до приготування дістаємо вершкове масло з холодильника і нарізаємо його дрібними кубиками, щоб далі вводити в тісто Крок 5
А) Дріжджі пресовані змішуємо з теплим молоком (до 40 С). Б) У міксері змішуємо сухі інгредієнти: борошно + сіль + цукор + насіння стручки ванілі. В) До сухої суміші тонкою цівкою вливаємо молоко з дріжджами, потім по одному додаємо жовтки. Замішується все на мінімальній швидкості міксера близько 3 хвилин. Г) Потім додаємо опару і ще 15 хвилин перемішуємо тісто, періодично зчищаючи тісто зі стінок діжі. Д) Додаємо по кубику вершкове масло і на середній швидкості заважаємо ще хвилин 20 Температура тіста повинна бути не нижче +24 С. Крок 6
Далі в тісто вводимо цукати (без алкоголю), щіпку шафрану (1гр) або щіпку куркуми. Потім натираємо цедру (тільки верхню оранжево-жовту частину) апельсина або лимона. Я брала апельсин. Замішуємо в міксері всі разом з тестом хвилини 2-3 Крок 7
А) Перекладаємо тісто в чисту миску під плівку і залишаємо в теплому місці 2-3 години. Тісто має збільшитися в 2 рази. Б) Далі перекладаємо тісто в паперові форми (у мене 1 форма d = 14 см і 2 форми d = 9 см) рівно на 1/3 форми. Форми накриваємо плівкою харчової і відправляємо расстаіваться в тепле місце поки тісто не доросте тісто до краю форми. У мене на підйом пішло 2.5 години. В) Розігріваємо духовку до 180С. Г) Як тільки тісто доросте до кінця країв форми – обережно пензликом (щоб не впустити форму) зверху обережно змащуємо глазур'ю. Глазур: збиваємо білок і частинами додаємо миндальную борошно. Змастили паску мигдальної глазур'ю, тільки посипаємо мигдальними пелюстками. Д) Ставимо паски в розігріту до 180С духовку і зменшуємо температуру до 165с. Режим духовки: “верх-низ” (Кулічное тісто не любить конвекцію). Час випічки 35-40 хвилин. Крок 8
Перевіряємо готовність шпажкою. Якщо шпажка суха – паска готова. З наступаючим святом! Господині на замітку
Кулічное тісто не любить в духовці режими обдування/конвекції. Кулічное тісто краще пекти в режимі & quot; верх-низ & quot;.
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!