КУЛИЧ НА вершки і жовтки з шафраном

Паска знаходиться десь на кордоні між хлібом і кексом, і пройти по ній потрібно дуже грамотно, щоб пасхальний символ вийшов пишним, легким, повітряним і одночасно дуже здобним і ситним.

КУЛИЧ НА вершки і жовтки з шафраном

Інгредієнти

  • 50 г свіжих або 25 г сухих дріжджів
  • 1,2 кг борошна
  • 12 жовтків
  • 750 мл вершків жирністю 20%
  • 300 г дрібного цукру
  • 400 г смачного вершкового масла
  • 50 мл горілки
  • 100 г родзинок
  • 50-100 г цукатів з апельсинових і лимонних кірок
  • 100 г повністю очищеного мигдалю
  • 3-4 коробочки кардамону
  • шматочок мускатного горіха
  • щіпка ниток шафрану
  • масло і дрібні сухарі для форми

Покроковий рецепт приготування

Крок 1

Для опари розведіть дріжджі в 300 мл теплої (40 ° С) вершків, залиште на 10 хв. Просійте в миску 600 г борошна гіркою, зробіть в ній «колодязь». Влийте вершково-дріжджову суміш, замісити тісто, скачайте в кулю, зробіть по колу неглибокі надрізи і помістіть у велику каструлю з теплою (38-40 ° С) водою. Закрийте і залиште на 1 ч – опара повинна збільшитися вдвічі. Крок 2

КУЛИЧ НА вершки І жовтки з шафраном

Поки опара піднімається, залийте шафран горілкою, залиште на 30 хв. Промийте і обсушіть родзинки. Наріжте цукати невеликими кубиками. Мигдаль наріжте тонкими пелюстками. Розтлумачте насіння кардамону, вийнявши їх з коробочок, натріть мускатний горіх. Крок 3

КУЛИЧ НА вершки І жовтки з шафраном

Розтопіть і остудіть вершкове масло. Розітріть жовтки з цукром до білого кольору. Коли утворюється пишна маса, додайте потроху вершкове масло, не перестаючи збивати. Крок 4

КУЛИЧ НА вершки і жовтки з шафраном

з піднялася опари злийте воду, додайте яєчно-масляну суміш, що залишилися трохи підігріті вершки, шафран разом з настоєм, решту борошна (її теж потрібно просіяти) і всі спеції. Потім всипте родзинки, цукати і мигдаль. Крок 5

КУЛИЧ НА вершки і жовтки з шафраном

Замісити однорідне тісто, перекладіть на робочу поверхню і вимішуйте його, відбиваючи, мінімум 15 хв. Покладіть в змащену маслом велику миску, накрийте і залиште в теплому місці на 2 ч. Крок 6

Змастіть маслом і обсипте сухарями високі невеликі форми. Розкладіть в них тісто до половини обсягу, залиште на 1 ч. Випікайте при 160 ° С, поки паски не стануть золотисто-коричневими. Встромлена в центр шпажка повинна виходити сухою. Вийміть паски з форм і остудіть їх, уклавши на бік на пишні подушки. До речі

Олександр Селезньов, кондитер, кухар, телеведучий

Мій найулюбленіший рецепт паски & ndash; на вершках. Таке тісто дуже здобне, в ньому багато масла

КУЛИЧ НА вершки і жовтки з шафраном


і жовтків, тому піднімається воно довго, і вимішувати його потрібно гарненько. Якщо у вас є комбайн зі спеціальним гаком для вимішування, то більшу частину роботи він зробить за вас. Якщо немає, вимішують тісто руками & ndash; це приємна робота, і паску, в який ви вклали стільки зусиль, обов'язково вийде дуже смачним. Не додавайте в тісто білки & ndash; хоча вони і роблять м'якуш більш пористим, але на білках паску досить твердий і дуже швидко черствіє.
Технологія, за якою густа опара піднімається безпосередньо в теплій воді, & ndash; старовинна
французька. Колись так готувалося тісто для бриошей, і до революції саме так ставили опару на & laquo; французьке тісто & raquo; для пасок в багатих будинках. Начинку для паски можете підібрати на свій смак, замінюючи родзинки сушеної вишні або журавлиною, мигдаль & ndash; фісташками.

0/5 (0 Reviews)