Телятина, тушкована в соусі чіпотле, з глазурованими айвою і зеленим часником на грилі

Головним компонентом соусу до цієї страви стала чіпотле – це мексиканська приправа з копченого на деревному димі червоного перцю халапеньо. У перекладі з ацтекського прислівники “чіпотле” дослівно означає “копчений перець чилі”.

Інгредієнти

  • телятина (кострец, частина філе) – 400 г
  • айва – ½ шт.
  • розмарин – ½ гілочки
  • мед рідкий – 2 ч. л.
  • лимонний сік – 1 ст. л.
  • масло вершкове – 30 г
  • масло рослинне – 2 ст. л.
  • сіль, перець чорний мелений – за смаком
  • часник молодий (стеблами) – 6 шт.
  • розмарин – 2 гілочки
  • масло вершкове – 30 г
  • борошно – 1 ст. л.
  • куркума і чіпотле копчений (мелені) – по ½ ч. л.
  • молоко – 300 г
  • сіль – за смаком

Покроковий рецепт приготування

Крок 1 Готуємо соус чіпотле: в сотейнику обсмажити на розтопленому вершковому маслі борошно, додати куркуму і мелений копчений перець чіпотле, продовжувати обсмажувати ще 1 хвилину, безперервно помішуючи. Поступово вливати гаряче молоко, не перестаючи помішувати. Соус повинен вийти однорідним, без грудочок, додати сіль за смаком.

Крок 2 Порційні шматки телятини гасити в отриманому соусі на малому вогні, поки м’ясо повністю не приготується (близько 1 години).

Крок 3 Розрізати айву на 4 рівні частини, попередньо видаливши серцевину. Скласти айву в сотейник, додати розмарин і суміш меду (1 ч. Л.) І лимонного соку, влити склянку води і варити 15-20 хвилин – до стану аль денте. Підготовлені стебла молодого часнику бланшувати в тій же рідини, в якій варилася айва протягом 1 хвилини. Відразу ж охолодити часточки айви і стебла часнику.

Крок 4 Розтопити у великій сковороді-гриль вершкове і рослинне масло, додати рідкий мед, сіль і чорний мелений перець за смаком, перемішати. Обсмажити в цій глазурі часточки айви і стебла часнику з обох боків до золотистого кольору.

Крок 5 Подача страви: тушковану телятину викласти на подушку з стебел молодого часнику, обсмаженого на грилі, гарнірувати глазурованими часточками айви, декорувати гілочкою розмарину. Сервірувати келихом червоного сухого вина. Корисна порада

Стрілки часнику багато викидають. А дарма ! Використовуйте їх для начинки рулетів, пирогів, для салатів, навіть для японських ролів – це дуже смачно і зручно!

Господині на замітку

Ось експрес-рецепт відмінною мексиканської сальси (соусу) для сезону пікніків: на суху сковороду ( або грати гриль) покласти цілком перчик чіпотле, до нього по сусідству – кілька помідорів і цибулину. Припекти всі ці овочі до появи чорних опалин на шкірці, остудити запечені перець і помідори і зняти з них шкірку, а потім просто розтерти їх м’якоть з цибулею і сіллю в однорідну масу. Це дуже смачно!

0/5 (0 Reviews)