ВЕЛИКДЕНЬ ВІД ОЛЕНИ БОН & QUOT; ПО РЕЦЕПТОМ МОЄЇ БАБУСІ & QUOT;

В пасці, яку я Вам пропоную приготувати, гармонійно поєднуються смаки вершково-ванільною і шоколадної сирних мас з волоськими горіхами і родзинками. Її завжди робила до свята моя бабуся, Бєлова Зінаїда Петрівна, і цей десерт для мене & ndash; одне з приємних спогадів дитинства. P. S. Хочу підкреслити, що, оскільки інгредієнти страви не піддаються тепловій обробці, вкрай важливо використовувати тільки якісні і дуже свіжі продукти і ретельно дотримуватися правил гігієни, щоб в готову паску не були мікроби. Тільки тоді вона буде добре зберігатися і порадує Вас і Ваших близьких.

ВЕЛИКДЕНЬ ВІД ОЛЕНИ БОН & amp; QUOT; ПО РЕЦЕПТОМ МОЄЇ БАБУСІ & amp; QUOT;

Інгредієнти

  • сир – 500 г щільного, жирного, солодкуватого на смак, натурального помірної вологості
  • вершкове масло – 150 г (тільки з натуральних вершків)
  • цукровий пісок – 110 г (бажано дрібного)
  • натуральна ваніль – 1 стручок або натуральний ванільний цукор – 1 ч. ложка без гірки
  • порошок какао – 4-8 г (необов'язково)
  • очищені ядра волоських горіхів – 25 г
  • темні родзинки без кісточок – 30 г
  • коньяк – 25 мл (необов'язково)
  • яйце – 1 середнє (вагою близько 62-65 г) – дуже свіже, без патьоків і тріщин (тому що використовується сирий жовток) (необов'язково)
  • готова кондитерська посипання і готові прикраси з шоколаду (необов'язково)

Покроковий рецепт приготування

Крок 1 Заздалегідь (за 2-3 години до приготування паски) вийміть 150 г вершкового масла з холодильника, щоб воно стало дуже м'яким, кремоподібним, або безпосередньо перед приготуванням розм'якшіть його в мікрохвильовці. Крок 2

ВЕЛИКДЕНЬ ВІД ОЛЕНИ БОН & amp; QUOT; ПО РЕЦЕПТОМ МОЄЇ БАБУСІ & amp; QUOT;

Підготуйте чисті марлю і пасочницу. Поставте пасочницу в глибоку тарілку або будь-яку іншу ємність так, щоб вона, своїми кілочками спираючись на краю останньої, підставою не торкалася дна ємності. Якщо так зробити у Вас не вийде, поставте пасочницу просто в тарілку (в такому випадку у готової паски верхівка буде плоскою, а не опуклою). У мене ж в даному рецепті використовується целиковая пластикова банка від імпортного сиру з ситечком всередині, тому я її нікуди додатково не встановлюю. Потім прокладете форму раніше підготовленої чистої трохи вологою марлею або тканиною, при цьому намагайтеся, щоб звисаючі кінці марлі/тканини не стикалися зі столом. Крок 3

ВЕЛИКДЕНЬ ВІД ОЛЕНИ БОН & amp; QUOT; ПО РЕЦЕПТОМ МОЄЇ БАБУСІ & amp; QUOT;

Тепер приступайте безпосередньо до приготування паски. Ядра волоських горіхів прожарити на сковороді 3-5 хв. в розігрітій духовці або на відкритому вогні (в другому випадку часто помішуючи, щоб не підгоріли). Потім, по можливості, очистіть горіхи від тонкої шкірки, крупно порубати і перетріть руками до маслянистості (необов'язково). Крок 4

ВЕЛИКДЕНЬ ВІД ОЛЕНИ БОН & amp; QUOT; ПО РЕЦЕПТОМ МОЄЇ БАБУСІ & amp; QUOT;

Ізюм при необхідності переберіть, промийте теплою, а потім холодною водою з-під крана, на кілька хвилин залийте окропом, потім злийте останній через сито, а родзинки обсушити на паперовій серветці. Або (якщо Ви робите паску тільки для дорослих) залийте промиті родзинки коньяком, закрийте ємність з ним кришечкою або фольгою і залиште до вживання. Крок 5 Якщо Ви використовуєте в рецепті стручок ванілі, розріжте його гострим ножем навпіл і вийміть м'якоть. Додайте її до цукру. Миску для замісу паски, ложки і сито обдайте окропом з міркувань гігієни. Крок 6 Якщо Ви використовуєте в рецепті жовток, яйце ретельно вимийте теплою водою з милом, щоб прибрати забруднення і мікробів з його поверхні. Вручну або за допомогою сепаратора відокремте жовток від білка. Останній в рецепті не знадобиться. Ложкою розітріть жовток з цукром і м'якоттю стручка ванілі (або ванільним цукром), додайте розм'якшене вершкове масло. Крок 7

ВЕЛИКДЕНЬ ВІД ОЛЕНИ БОН & amp; QUOT; ПО РЕЦЕПТОМ МОЄЇ БАБУСІ & amp; QUOT;

Якщо Ви не використовуєте в рецепті яйце (як у мене на фото), то спочатку ретельно розітріть вершкове масло з цукром і ваніллю. Потім додайте сир, протираючи його в миску з допомогою ложки (в ідеалі – дерев'яної) невеликими порціями через дрібне сито. Змішайте всі до однорідності. Крок 8

ВЕЛИКДЕНЬ ВІД ОЛЕНИ БОН & amp; QUOT; ПО РЕЦЕПТОМ МОЄЇ БАБУСІ & amp; QUOT;

Розділіть отриману сирну масу на дві нерівні частини: в меншу (вагою близько 200 г і складову приблизно ⅓ загальної маси) додайте какао, просіяне через сито, і крупно порізані горіхи; в іншу покладіть родзинки. Кожну частину перемішайте. Примітка: масу Ви можете розділити і на рівні частини, тоді темна маса буде мати трохи менше виражений шоколадний присмак. Крок 9

ВЕЛИКДЕНЬ ВІД ОЛЕНИ БОН & amp; QUOT; ПО РЕЦЕПТОМ МОЄЇ БАБУСІ & amp; QUOT;

Тепер приступайте до формування паски. У заздалегідь підготовлену для неї форму викладіть, чергуючи один з одним, два види сирної маси. Зверху закрийте майбутню паску вільними кінцями марлі/тканини і, акуратно ущільнивши її зверху руками, накрийте додатково двома шарами харчової поліетиленової плівки, потім встановіть зверху вантаж (вагою не менше 200 г, наприклад, банку з консервами, упаковку з сухофруктами або ще що-небудь ). Поставте форму в холодильник (в ідеалі – до відділення з температурою близько 0 ° С) разом з тарілкою (щоб туди стікала сироватка, яку необхідно зливати в міру накопичення) приблизно на 48 годин. Через 6-10 годин бажано збільшити вантаж до 400-800 г або ж час від часу виймати паску з холодильника і для кращого відтоку сироватки утрамбовувати її пальцями, не знімаючи при цьому поліетиленову плівку. Крок 10

ВЕЛИКДЕНЬ ВІД ОЛЕНИ БОН & amp; QUOT; ПО РЕЦЕПТОМ МОЄЇ БАБУСІ & amp; QUOT;

Готову паску викладіть на блюдо сервіровки, для цього приберіть плівку, розгорніть кінці марлі/тканини, накрийте все блюдом і переверніть паску разом з формою на нього. Форму і марлю/тканину зніміть. Готову паску можете прикрасити по своєму смаку, наприклад, викласти зверху букви ХВ (Христос Воскрес) мармеладом, родзинками або цукатами. Потім закрийте її помитий пластикової банкою, в якій Ви робили паску, але вже без сита, або поліетиленовою плівкою і приберіть в холодильник до освячення або вживання. Крок 11 Готову паску найкраще різати на порції гострим ножем, лезо якого попередньо необхідно потримати деякий час в окропі, потім витерти насухо паперовою серветкою і тут же (ще гарячим) використовувати за призначенням. Крок 12 Вжити готову паску бажано протягом 2-3 днів після освячення, а зберігати весь цей час тільки в холодильнику (найкраще при 0 ° С) в закритій ємності. Корисна порада

Якщо Ви готуєте паску тільки для дорослих, можете спробувати вимочити родзинки для неї в коньяку & ndash; останній додасть їй особливий алкогольний відтінок.

Господині на замітку

В цій пасці за оригінальним рецептом використовується сирий жовток яйця & ndash; для найкращого з'єднання всіх інших компонентів страви, а також для додання пасці особливої ​​ніжності і бархатистості. Але якщо Ви боїтеся використовувати яйця без термічної обробки, можете жовток в паску не додавати. На її смак це особливо не позначиться.

0/5 (0 Reviews)