Пасха зі сметани – один з різновидів звичайної, тільки більш жирна, тому дуже-дуже ніжна. Всі, хто пробував таку, кажуть, що вона буквально тане в роті! Але це ще не все. Відмінною особливістю нашої паски зі сметани є досить оригінальна добавка – м’яка карамель, приготована з бадьяном, корицею, кардамоном, яка надає страві дивовижний смак і незвичайний аромат. До речі, якщо звичайний білий цукор ви заміните хорошим коричневим, то ці самі пряні ноти стануть “звучати” в страві ще виразніше і цікавіше.
Інгредієнти
- жирний сир (9%) – 1 кг
- сметана (25%) – 400 г
- сирої мигдаль – 120 г
- цукор – 250 г
- питна вода – 60 мл
- кардамон – 10-12 коробочок
- бадьян – 2-3 зірочки
- кориця – 1 паличка
- невелика лимонна скоринка – 1 шт.
- вершки (33%) – 120 мл
- коньяк – 60 мл
Покроковий рецепт приготування
Крок 1
Підготуйте сир для паски. Викладіть його в друшляк, вистелений вчетверо складеною марлею, накрийте вільними кінцями і помістіть під вантаж вагою не менше 2 кг. Залиште в прохолодному місці на 4 години. Крок 2
Сметану для паски викладіть в марлю, складену вчетверо, зробіть з неї мішечок і обв’яжіть стрічкою. Підвісьте на 4 години в прохолодному місці, щоб видалити зайву вологу. Крок 3
Мигдаль для паски залийте окропом , закрийте кришкою і залиште на 10 хвилин. Потім викладіть в друшляк і обдати холодною водою. Очистіть мигдаль від шкірки. Обсушити його і порубати. Крок 4
Цукор насипте в кухлик і залийте питною водою. Всі прянощі, призначені для паски, злегка зітреш в ступці і пересипте в ємність з цукром. Додайте лимонну корочку і перемішайте. Крок 5
Варіть на слабкому вогні 5 хвилин. Процідіть через марлю. Одержаний сироп варіть потім ще 7 хвилин, поки не утвориться карамель золотисто-коричневого кольору. Дуже обережно (буде бризкатися!) Влийте теплі вершки і перемішайте. Зніміть з вогню. Крок 6
Сир і сметану для паски збийте занурювальним блендером до гладкості. Додайте приготовлену раніше гарячу карамель і ще раз збийте. Покладіть мигдаль і перемішайте. Крок 7
Форму для паски вистелити змоченою в коньяку складеної вчетверо марлею. Викладіть в неї сирну масу, накрийте вільними краями марлі і залиште в холодильнику під гнітом на 24 години. Корисна порада
Традиційно в паску додають родзинки, і ви цілком можете зробити це. Ми радили б попередньо вимочити його в ромі або коньяку (2 години), потім обсушити і тільки після цього додавати в сирно-сметанним масу.
До речі
Перед подачею на стіл паску зі сметани обережно переверніть на тарілку, зніміть форму і марлю. Можна прикрасити карамельним соусом і посипати рубаним мигдалем.
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!