ВЕЛИКОДНІ ЯЙЦЯ & QUOT; крашанки & QUOT;

Крашанки & ndash; яйця, пофарбовані за допомогою натуральних природних (наприклад, цибулиння) або штучних барвників в однорідний колір. Я намагаюся використовувати тільки натуральні. Один із способів пропоную спробувати і Вам.

ВЕЛИКОДНІ ЯЙЦЯ & amp; QUOT; крашанки & amp; QUOT;

Інгредієнти

  • лушпиння від 5-10 цибулин
  • свіжі курячі яйця – 5-10 шт. переважно білого кольору і обов'язково цілих, без патьоків і тріщин
  • сіль – 1-1,5 ст. л.
  • рафінована соняшникова олія – ​​близько ½ ст. л.

Покроковий рецепт приготування

Крок 1

 ВЕЛИКОДНІ ЯЙЦЯ & amp; QUOT; крашанки & amp; QUOT;

Приготуйте відвар цибулиння, для цього складіть її в каструлю об'ємом приблизно 1,5 л. Трохи перетріть лушпиння руками (необов'язково), щоб позбутися від занадто великих шматків, потім промийте її проточною водою. Брудну воду акуратно злийте (можна через сито або, притримуючи лушпиння рукою) і налийте близько 1 л чистої холодної води з-під крана. Крок 2

ВЕЛИКОДНІ ЯЙЦЯ & amp; QUOT; крашанки & amp; QUOT;

Поставте каструлю на плиту і доведіть воду в ній до кипіння на сильному вогні, періодично помішуючи лушпиння ложкою, потім вогонь зменшіть до невеликого і кип'ятіть відвар 15-20 хв. до темно-коричневого кольору. Готовий відвар повністю остудіть при кімнатній температурі. Крок 3

ВЕЛИКОДНІ ЯЙЦЯ & amp; QUOT; крашанки & amp; QUOT;

Коли він охолоне, можна приступати до фарбування яєць. Для цього всипте в відвар 1-1,5 ст. л. солі (щоб яйця не тріснули і не витекли при варінні). Сирі яйця помийте з милом, щоб прибрати мікробів і забруднення з їх поверхні, і складіть в каструльку з відваром (прикривши їх зверху шматочками лушпиння з відвару). Порада: Кладіть яйця так, щоб вони не надто щільно стикалися один з одним, в іншому випадку це може привести до їх нерівномірного прокраске. Якщо Ви хочете пофарбувати велику кількість яєць – краще варіть їх в 2-3 прийоми. Крок 4

ВЕЛИКОДНІ ЯЙЦЯ & amp; QUOT; крашанки & amp; QUOT;

Залиште яйця в такому вигляді на годину-дві при кімнатній температурі, час від часу перевертаючи їх ложкою для отримання рівномірного і більш насиченого кольору (хоча якщо Ви поспішаєте, «замочувати» яйця необов'язково – можете відразу їх варити – див. П. 5). Крок 5

ВЕЛИКОДНІ ЯЙЦЯ & amp; QUOT; крашанки & amp; QUOT;

Потім поставте каструлю на вогонь, доведіть відвар з яйцями до кипіння на сильному вогні. Після цього вогонь зменшите до середнього і варіть яйця, часто перевертаючи їх ложкою (для рівномірної прокраски), протягом 8-12 хв. (Час варіння залежить від того, як довго Ви збираєтеся зберігати готові яйця після Пасхи). Крок 6

ВЕЛИКОДНІ ЯЙЦЯ & amp; QUOT; крашанки & amp; QUOT;

Зварені яйця вийміть з відвару, складіть в окрему миску і тут же залийте холодною проточною водою, дайте постояти в ній кілька хвилин. Крок 7

ВЕЛИКОДНІ ЯЙЦЯ & amp; QUOT; крашанки & amp; QUOT;

Остигнули яйця вийміть з води, обсушити паперовою серветкою. На іншу (бажано м'яку) серветку або шматочок вати капніть трохи рослинного масла без запаху і змастіть їм шкаралупу забарвлених яєць з усіх боків для додання їм додаткового блиску. Потім протріть чистою паперовою серветкою, щоб прибрати надлишки масла. Остиглий відвар можна використовувати повторно – для нової порції яєць (повторивши всі з п. 3, але не додаючи при цьому додаткову сіль). Крок 8 Зберігайте пофарбовані яйця в холодильнику приблизно при 0-6 ° С в окремій (можна відкритої) посуді до вживання. Корисна порада

Лушпиння для фарбування яєць (крашанок) можна використовувати як від звичайного золотистого ріпчастої цибулі, так і в суміші з лушпинням від червоної цибулі, при цьому в залежності від кількості та типу лушпиння яйця виходять різного кольору: від світлішого, жовтувато оранжевий, до темно-бордового. Лушпиння знадобиться досить багато, тому я зазвичай збираю її поступово заздалегідь, коли ви користуватиметеся цибулин для приготування інших страв (просто знімати лушпиння з цибулі і залишати його на тривале зберігання без неї не варто, тому що позбавлений зовнішніх лусочок (лушпиння), він швидше псується).

Господині на замітку

Каструлю для варіння відвару не варто брати нову, тому що останній може сильно її пофарбувати. Краще використовувати стару, наприклад, алюмінієву, як завжди роблю я.

0/5 (0 Reviews)