Волокнистих і ПОВІТРЯНИЙ КУЛИЧ

Цим рецептом наша сім'я користується останні 6 років

 волокнистих і ПОВІТРЯНИЙ КУЛИЧ

Святкові страви до великоднього столу x Інгредієнти

Опара:

  • 120 мл теплого молока
  • 15 г свіжих дріжджів або 7 г сухих (я беру САФ момент)
  • NB. Чим більше в тісто кладете масла, яєць і родзинок, тим складніше його дріжджів підняти і тим більше дріжджів потрібно.
  • 1 ст.л. цукру
  • 1 ст.л. борошна

Тісто:

  • 100 г сл. масла, кімнатної температури
  • 2 яйця
  • 2 жовтки
  • 1/3 ст. цукру
  • 3 ст. борошна (краще хлібопекарської, якщо знайдете – Манітобу)
  • 1/2 ч.л. солі
  • 1 ст. родзинок, цукатів, горіхів, замочених в алкоголі
  • 1 жовток + 1 ст.л. молока для змащення верху (якщо буде глазур, то верхи не мажемо – кладемо зверху просто шматочок масла)
  • цукрова пудра або глазур білкова

Покроковий рецепт приготування

Крок 1 Опара. Розчинити дріжджі в теплому молоці. Всипати 1 ст.л. цукру і борошна, добре перемішати. Накрити рушником і залишити в теплому місці на 20 хв. Я поставила в нагріту МВ. Крок 2

волокнистих і ПОВІТРЯНИЙ КУЛИЧ

Тісто. Просіяти все борошно з сіллю. Розтерти масло з цукром, додати яйця, окремі жовтки і опару, що підійшла. Поступово всипаючи борошно, замісити м'яке тісто. Воно не повинно бути таким сильно крутим, але в той же час вже не прилипати до рук. Вимісити на столі не менше 10 хвилин. Я все закинула як водиться в ХП і та місила все сама на режимі “Пельмені”. Але режим 20 хвилин, а я отмесіла 10 і зупинила. Ось таку кулю вийшов відразу після перемішування компонентів. Крок 3 Покласти в змащену маслом посуд, накрити і залишити підходити в теплому місці 1,5-2 години (має збільшитися більше, ніж в 2 рази. Це я теж робила в ХП в режимі “Тісто” 2,20 години). Тісто, що підійшло обмять і додати в нього родзинки, горіхи і цукати, попередньо обвалені в невеликій кількості борошна – це щоб не осідав родзинки на дно. Злегка вимісити. Промаслити і застелити дно і стінки форми 15 см пергаментним папером, залишаючи “комірець” паперу вище форми на 8-10 см. Можна використовувати і форму більше, але паску просто буде нижче. Викласти тісто в приготовану форму, накрити і залишити ще не менше ніж на 1 годину на расстойку. За цей час тісто має знову високо піднятися. Крок 4 Випічка. Розігріти духовку до 190 ° С. Змастити верх кексу жовтком, змішаним з молоком. Випікати 15 хв. при цій температурі, потім зменшити температуру до 165-170 ° С і випікати ще 20-30 хв., перевіряючи на готовність лучиною. Якщо робите багато дрібних кексів, то час трохи зменшується – намагайтеся не пересушити. Я зробила 1 побільше і 4 маленьких в звичайних керамічних гуртках. Готову паску остудити 10 хв. в формі, а потім на столі або решітці. Присипати цукровою пудрою або зробити білкову глазур. Або глазур з пудри, білка і лим. соку. Крок 5

Можна в тісто покласти шафран – тісто вийде ось таке жовтенькі.

0/5 (0 Reviews)